Ministerul Finanțelor a împrumutat un miliard lei prin certificate de trezorerie la un cost minim record

Ministerul Finanțelor a împrumutat un miliard lei prin certificate de trezorerie la un cost minim record
Foto: capital.ro

Ministerul Finanțelor Publice a atras, luni, un miliard lei prin vanzarea de certificate de trezorerie cu scadenţa la 12 luni, costul de împrumut fiind cel mai redus până în prezent, informează Mediafax.

Trezoreria a primit oferte de 2,24 miliarde de lei de la bănci, dar a atras doar suma planificată conform prospectului de împrumut pentru luna noiembrie, de 1 miliard de lei.

Randamentul mediu a coborât la 1,63%, un nou minim record pentru instrumentele financiare cu scadenţa la 12 luni. Anterior, cel mai scăzut cost de împrumut pentru această maturitate a fost înregistrat la sfârşitul lunii octombrie, când statul a împrumutat 800 de milioane de lei, la un randament de 1,9%.

Finanțele au împrumutat în luna noiembrie 2,09 miliarde de lei prin vânzarea de certificate de trezorerie, obligaţiuni pe zece şi cinci ani în cadrul licitaţiilor principale, precum şi 150 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare.

Trezoreria a anunţat că vrea să împrumute în luna noiembrie 3,645 miliarde de lei prin vânzarea de certificate de trezorerie cu maturitatea de 12 luni şi de obligaţiuni cu scadenţă la trei, cinci, şapte, zece şi 15 ani.

Statul vrea să atragă 3,3 miliarde de lei prin vânzarea de certificate de trezorerie şi obligaţiuni în cadrul licitaţiilor de referinţă, unde costurile de împrumut sunt stabilite în funcţie de cererea din partea cumpărătorilor, şi 345 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare, în cadrul cărora sunt împrumutate sume mai mici prin vânzarea de titluri în condiţiile stabilite la licitaţia principală.

De la începutul anului, Ministerul Finanţelor a împrumutat din piaţa internă 35,966 miliarde lei şi 928,7 milioane euro prin vânzare de titluri de stat, inclusiv suma încasată prin licitaţia de luni.