Ministerul pentru Societatea Informațională: Procesul de privatizare a Poștei Române va fi reanalizat, după ce operatorul belgian bpost nu a înaintat nicio ofertă angajantă până la termenul limită stabilit

Ministerul pentru Societatea Informațională: Procesul de privatizare a Poștei Române va fi reanalizat, după ce operatorul belgian bpost nu a înaintat nicio ofertă angajantă până la termenul limită stabilit

Procesul de privatizare a Poștei Române va fi reanalizat, a anunțat marți Ministerul pentru Societatea Informațională (MSI), după ce operatorul belgian de servicii poştale Bpost s-a răzgândit în privința cumpărării a 51% din acțiunile Companiei Naționale ‘Poșta Română’, scrie Agerpres.

„Ministerul pentru Societatea Informațională (MSI) informează că ofertantul selectat pentru vânzarea celor 51% din acțiunile Companiei Naționale Poșta Română, bpost, nu a avansat o ofertă angajantă până la termenul limită stabilit (15 septembrie 2015, ora 12,00 PM). Având în vedere îmbunătățirea situației economice a Poștei Române și diversificarea portofoliului de servicii oferite, MSI consideră că procesul de privatizare aprobat prin HG nr. 761/2012, cu modificările și completările ulterioare, este necesar să fie supus analizei Guvernului României”, arată un comunicat al MSI.

MSI precizează că „de la momentul achiziționării dosarului de prezentare al Poștei Române de către bpost, până în prezent, echipa implicată în proces a susținut un nivel consistent al discuțiilor cu potențialii investitori, pe marginea oportunității investiționale. În cadrul discuțiilor s-au abordat teme legate de planul de eficientizare a cheltuielilor și a rețelei operaționale, de situația financiară, de situația litigiilor, dar și de cadrul de reglementare. În perspectiva privatizării, atât acționarul majoritar, cât și Poșta Română au întreprins toate demersurile care să clarifice și să îmbunătățească poziția companiei ca oportunitate de investiții. Astfel, numirea unui management pe baza standardelor guvernanței corporative, în acord cu principiile OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică), și dezvoltarea unui plan de afaceri care să îmbunătățească semnificativ calitatea serviciilor universale oferite cetățenilor au fost implementate în ultimul an”.

La finalul lunii septembrie 2014, operatorul belgian de servicii poștale bpost a avansat o ofertă neangajantă pentru achiziționarea pachetului de 51% din acțiunile CNPR.

Guvernul României a decis, în 12 decembrie 2012, demararea procedurii de privatizare a Poștei Române prin metoda majorării de capital prin aport de capital privat. Aceasta presupune dobândirea de către un nou investitor a unui pachet de acțiuni reprezentând 51% din capitalul social al companiei, inclusiv cel rezultat ca urmare a conversiei în acțiuni a creanțelor statului față de companie.

După șase ani consecutivi de pierderi, Poșta Română a reușit anul trecut să treacă pe profit, înregistrând 5 milioane de euro pe plus în 2014.

Poşta Română datorează 21 de milioane de lei la bugetul de sănătate, dar reprezentanții companiei spun că instituția plătește această datorie în tranșe.