Ministrul Economiei: Hidroelectrica risca să intre în insolvenţă şi să fie lichidată într-o jumătate de an

Ministrul Economiei: Hidroelectrica risca să intre în insolvenţă şi să fie lichidată într-o jumătate de an
Foto: Alba.transilvania-tv.ro

Hidroelectrica ar fi intrat în insolvență și s-ar fi confruntat cu riscul de a fi lichidată în șase luni dacă nu s-ar fi luat măsura insolvenței pentru reorganizare și eficientizare, a declarat Daniel Chiţoiu, ministrul Economiei, în cadrul unei întâlniri cu oamenii de afaceri, scrie Ziarul Financiar.

„Exista riscul ca Hidroelectrica într-adevăr să intre în insolvenţă şi să fie lichidată într-o jumătate de an, dacă nu se lua măsura reorganizării în vederea eficientizării. Decizia insolvenţei a fost luată pentru reorganizare şi eficientizare”, a explicat Chiţoiu.

Potrivit acestuia, 95% din energia produsă de Hidroelectrica nu este tranzacţionată pe piaţa concurenţială, ci ajunge să fie livrată pe piaţa reglementată și în proporţie de 75% prin contracte bilaterale, la preţuri cu 40-50% mai mici.

Tribunalul București a admis, pe 20 iunie, intrarea în insolvență a companiei Hidroelectrica. Producătorul de energie a depus pe 15 iunie un dosar în acest sens. Compania a intrat în insolvenţă la cererea Consiliului de Administraţie, care și-a motivat solicitarea prin scăderea cifrei de afaceri şi creşterea datoriilor.