Mircea Coșea a deplâns faptul că Guvernul Ciucă nu are nicio idee cum ar putea măcar îmbunătăți situația în ceea ce privește criza energetică. Profesorul de economie avertizează că mulți români vor suferi la iarnă și încă multe firme vor da faliment, pentru că nu-și vor putea plăti facturile mari, ceea ce va duce la creșterea șomajului.
Totodată, acesta a avertizat că se poate ajunge inclusiv la un blocaj în producția de energie, deoarece producătorii încă nu și-au primit compensarea promisă de Guvern și nici toți banii pe facturi nu-i vor încasa, căci oamenii pur și simplu nu vor putea plăti sume atât de mari. S-ar putea ajunge astfel la o criză de lichiditate care să determine unii producători să limiteze sau chiar să oprească de tot producția.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.
„Observând cum procedează Guvernul, mă refer la România în principal, nu mă aștept la nimic în viitoarele luni, că Guvernul încearcă să repare niște lucruri care nu sunt de reparat. Trebuia să înceapă cu revizuirea păcatului inițial, care era liberalizarea prețurilor. Acolo trebuia văzut ce se poate face și cum.
Toate aceste plafoane pe care ba le schimbă, ba le mărește, ba le plafonează, nu fac decât să arate că nu e există un concept clar și eficient de rezolvare a problemei energiei în România.
Facturile vor fi mari, vor fi mari și pentru cetățeni, dar nu știu dacă-i pasă cuiva de așa ceva, că vom sta în frig și vom încerca să ne gospodărim fiecare cum putem.
Dar firmele sunt în pericol și firmele sunt cele care țin economia deocamdată, ele țin locurile de muncă și încearcă să creeze ceva.
Statistica din iulie arăta că până în iunie erau aproape 8.000 de firme care au dat faliment din cauza incapacității plății facturilor. Acum s-au mai adăugat altele, nu știm câte, dar foarte multe.
Pentru că economia României nu suportă o astfel de creștere spontană și la nivelul la care e. Deci se vor închide firme. La finele șomaj, o destabilizare economică a întregului ansamblu pe care-l reprezintă economia românească.
Nu văd nicio idee care să ducă la o oarecare îmbunătățire a situației”, a declara profesorul de economie, pentru B1 TV.
Mircea Coșea a avertizat apoi asupra unui alt efect al crizei în domeniul energiei: „Poate să apară un blocaj total la producția de energie pentru că neplata facturilor duce la lipsa de lichiditate la nivelul producătorilor. Producătorii s-au împumutat că nu au primit compensarea, dar asta nu poate să mai continue. Neprimind compensarea, nici plata facturilor, așa cum s-a calculat ea, producătorul nu mai are mijloace de reluare a producției. Deci se poate ca producția să fie oprită sau pe jumătate sau un sfert. Un lockdown, din acest punct de vedere e posibil, avem elemente aproape sigure din punct de vedere logic”.