Mircea Coșea, despre plafonarea facturilor la energie: „Facem acum fel de fel de cârpeli pe o idee greșită”

Mircea Coșea, despre plafonarea facturilor la energie: Facem acum fel de fel de cârpeli pe o idee greșită

Profesorul de economie Mircea Coșea a declarat luni în emisiunea Politica zilei, moderată de Ioana Constantin, că este greu de crezut că Guvernul Ciucă mai poate corecta plafonarea prețului la energie care a fost caracterizată prin atât de multe erori. Mircea Coșea a precizat că plafonarea nu poate fi corectată, pentru că în general nu se poate corecta ceva ce nu poate fi corectat:

Mircea Coșea, despre plafonarea facturilor la energie

“Întrebarea e dacă se poate repara ceea ce nu se poate repara. Pentru că noi facem acum fel de fel de cârpeli pe o idee greșită. Am plecat de la liberalizare. Tot ceea ce se încearcă acum este de a repara niște lucruri care în principiu nu pot fi schimbate decât dacă sistemul este schimbat. Eu pot să fiu de acord cu orice idee, chiar dacă sunt idei profund greșite. Există persoane care au venituri de 3-4.000 de euro pe lună, care lucrează în companii multinaționale. Îi ajutăm și pe ei. Problema e că în România e o discrepanță între teorie și practică. Multe lucruri care sunt gândite nu pot fi aplicate pentru că nu avem o logistică necesară”.

Mircea Coșea a atras atenția că există ujn nivel scăzut de digitalizare care va contribui la întârzieri la emiterea facturilor:

“Nu avem digitalizare, avem o birocrație care este încă la nivelul dosarului cu șină, avem distanțe mari pe care trebuie să le parcurgă un om care stă în mediul rural și care nu pot să meargă să dovedească fel de fel de lucruri. La nivelul companiilor trebuie schimbate softurile. Vor fi întârzieri mari cu facturile are pot să meargă de la 3-6 luni și care pot fi și sub influența unor greșeli foarte mari. În condițiile astea apre din nou problema cu lichiditatea, cine plătește până la urmă consumul și distribuția. Lucrurile se complică foarte mult”.

Urmăriți B1TV.ro și pe