Mircea Coșea: În documentele UE se vede că se merge pe mărirea vârstei de pensionare / Intrăm într-o stare de austeritate clară / Creșterea economică din trimestrul 1 e, de fapt, o recuperare (VIDEO)

Mircea Coșea: În documentele UE se vede că se merge pe mărirea vârstei de pensionare / Intrăm într-o stare de austeritate clară / Creșterea economică din trimestrul 1 e, de fapt, o recuperare (VIDEO)
Captură Video

Profesorul de economie Mircea Coșea a declarat marți, pentru B1 TV, că în România urmează o perioadă de austeritate, fapt ce nu poate fi negat: pensiile și salariile sunt înghețate și oameni sunt concediați. Cât despre creșterea economică înregistrată în primul trimestru, economistul spune că, de fapt, nici nu e o creștere economică, ci o recuperare aproape nulă.

În acest context, România va trebui să investească banii europeni pe care îi va primi prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dar implementarea reformelor ce se impun se dovedește deja a fi o misiune dificilă.

Coșea a mai vorbit despre aparatul bugetar din România, despre investiții și a precizat că guvernanții chiar s-au angajat la Bruxelles să crească vârsta de pensioare și să înghețe pensiile.

Declarațiile au fost făcute în cadru emisiunii ”Dosar de politician”, moderată de Silviu Mănăstire pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Mircea Coșea, analiză asupra situației economice a României

„În documentele UE, pe care le putem vedea pe site – e singura informație pe care o am și e una corectă – se merge pe mărirea vârstei de pensionare. Nu e vorba că s-a înțeles greșit (cum a transmis Ministerul Muncii – n.r.). Se merge pe mărirea vârstei de pensionare, că nu se poate acoperi altfel fondul de pensii”, a declarat Mircea Coșea, pentru B1 TV.

Profesorul a susținut că ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, „s-a angajat la Comisie (Comisia Europeană) pe direcția creșterii vârstei de pensionare și pe înghețarea pensiilor”.

Profesorul a insistat apoi că România intră într-o perioadă de austeritate, fapt ce nu poate fi negat. Potrivit acestuia, creșterea economică pe primul trimestru din acest an nici nu e, de fapt, o creștere, ci doar o recuperare aproape nulă: „Mărirea vârstei de pensionare înseamnă restricționarea intrării în câmpul muncii a tineretului și atunci vor placa mai mulți din țară. Se bat lucrurile cap în cap pentru că nu există un cap limpede. Nu avem așa ceva! E un amalgam de lucruri, de lipsă de înțelegere între unul și altul. Noi intrăm într-o stare de austeritate clară, asta nu trebuie să fie negat. Salariile sunt blocate, pensiile la fel, alocațiile nu se dau, se dau afară oameni, or programul de salvare din această stare nu poate fi bazat pe faptul că de la un trimestru la altul avem o creștere de 2% cu care ne lăudăm peste tot. Aia nici nu e creștere, e o recuperare, or recuperarea de la un trimestru la altul e aproape nulă, că se bazează pe conjunctură și nu pe schimbări structurale”.

„Reforma în sectorul public, pe care am putea s-o apreciem pentru că e supradimensionat acest sector, nu poate să aibă loc dacă nu există o creare de locuri de muncă pentru că există un potențial de 300 – 400.000 de persoane care ar putea să fie disponibilizate. În realitate sunt 100.000. Acestea ar trebui să aibă locuri de muncă, pentru că altfel bugetul pierde mai mult decât câștigă. Noi nu avem o rețea de reconversie a forței de muncă și nu creăm locuri de muncă”, a mai atras atenția economistul.

Mircea Coșea s-a referit apoi la situația investițiilor din România, care e deosebit de dificilă: „În programul Italiei și al Poloniei, echilibrarea bugetară nu se face prin tăieri, ci prin adăugiri, adică prin investiții care pot să aducă un spor de colectare la buget. La noi investițiile care se fac au un efect pervers îngrozitor de grav, pentru că toate investițiile care se fac în Romania înseamnă import. Noi nu producem bunuri de capital necesare investițiilor. Deci orice investiție ne mărește deficitul comercial, micșorează rata de creștere economică și intrăm într-un cerc vicios. Trebuie să existe o restructurare economică or această gândire de restructurare trece la o fază superioară, trebuie să trecem la digitalizarea adevărată, care nu există”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
07:18 - Volodimir Zelenski anunţă eliberarea a două localităţi din regiunea Herson
23:54 - Dan Șucu, fericit că a ales să investească la Rapid: „Este în mod cert o alegere cât se poate de bună”
23:37 - Consilierii lui Biden și Erdogan au avut o întâlnire neanunțată, la Istanbul. Discuții SUA – Turcia despre aderarea Finlandei și Suediei la NATO, dar și despre anexările rusești
23:11 - Cota apei în lacul de acumulare Tăul Mare a scăzut cu 40 de centimetri, anunță ISU Alba. Peste jumătate dintre persoanele din zona de risc din Roșia Montană au refuzat evacuarea (VIDEO)
22:47 - Cristian Preda: Eu dau în scris că Nicolae Ciucă a plagiat într-un mod grosolan. Există numeroși membri ai PNL foarte nemulțumiți că au în fruntea Guvernului și a partidului un om care a plagiat (VIDEO)
22:12 - Cristian Preda îi cere lui Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat, să trimită o copie a tezei de doctorat la CNATDCU spre verificare / Decanul a mulțumit B1 TV: A fost singurul post prezent la protestul de la Ministerul Educației (VIDEO)
21:44 - Radu Carp, după protestul de duminică: Toți pierdem din aceste secvențe penibile. Strategia lui George Simion, falimentară. AUR nu reușește să capteze curentul de nemulțumire din societate (VIDEO)
21:18 - Victor Ponta critică Guvernul și Comisia Europeană: „Nu aud nicio soluție. Prețurile sunt la fel de mari ca în țările care nu au deloc energie” / „Nu cred că ne atacă rușii. E doar o poveste”
20:57 - Polițiștii, atacați cu pietre și înjurați de familia unui tânăr acuzat că a condus fără permis, în Olt
20:38 - Miliardarul Ion Țiriac a trăit momente uluitoare: „Dormeam unul pe pat, unul sub pat”