Model de declarație pe proprie răspundere pentru deducerea din impozit de care beneficiază părinții cu salarii și copii înscriși la creșă, grădiniță sau școală

Model de declarație pe proprie răspundere pentru deducerea din impozit de care beneficiază părinții cu salarii și copii înscriși la creșă, grădiniță sau școală
Foto simbol: Pixabay

Părinții cu salarii și copii înscriși într-o unitate de învățământ beneficiază de o deducere personală suplimentară din impozit, începând din ianuarie 2023, indiferent de nivelul salarial, însă în acest sens este necesară depunerea unei declarații pe proprie răspundere la angajator, potrivit Edupedu.ro.

Modelul de declarație pe proprie răspundere a fost publicat pe grupul de Facebook „Grupul personal auxiliar” și poate fi consultat AICI.

Deducere din impozit pentru părinții cu salarii și copii înscriși la creșă, grădiniță sau școală

Ordonanța nr. 16 din 15 iulie 2022 prevede că această deducere se acordă părinților care au salarii, indiferent de nivel, și copil înscris într-o unitate de învățământ.

Mai concret, deducerea se acordă în felul următor:

a) 15% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru persoanele fizice cu vârsta de până la 26 de ani, care realizează venituri din salarii al căror nivel este de până la nivelul prevăzut la alin. (3);

b) 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu vârsta de până la 18 ani, dacă acesta este înscris într-o unitate de învățământ, părintelui care realizează venituri din salariiindiferent de nivelul acestora.

Dacă un copil este întreținut de ambii săi părinți, deducerea personală suplimentară se acordă doar pentru unul dintre părinți.

„În situația în care părintele desfășoară activitate la mai mulți angajatori, în plus față de documentele prevăzute la alin. (12), părintele care beneficiază de deducerea personală suplimentară prevăzută la alin. (10) lit. b) are obligația să declare că nu beneficiază de astfel de deduceri de la un alt angajator”, se arată în OUG 16/2022.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Președintele CNCD, despre scandările xenofobe de la meciul Sepsi – FCU Craiova: „Stadioanele nu sunt un loc în care să permitem astfel de comportamente de incitare la ură și discriminare” (VIDEO)
23:36 - Șercan, despre Ciucă, Bode și restul plagiatorilor: Ei încearcă să-și poleiască incompetența cu titluri academice obținute prin fraudă, apoi sunt dispuși să demoleze principii și instituții pentru a șterge orice responsabilitate (VIDEO)
22:42 - Ramona Bruynseels s-a înscris în AUR. Ea a candidat în 2019 la președinție din partea formațiunii lui Dan Voiculescu și a spus în campanie că România și Rusia sunt „împreună parte a NATO”
22:18 - DSU a lansat versiunea actualizată a aplicaţiei destinate protecției civile. Raed Arafat: Oamenii să o studieze nu în timpul dezastrului, ci înainte, să vadă cum pot beneficia de ea cât mai mult posibil (VIDEO)
21:33 - Raed Arafat: Lumea a fost avertizată privind codurile de ninsori. Călătoriile trebuiau limitate / E greu de intervenit când e viscol deoarece „tu scoți zăpada și vântul o adune înapoi” (VIDEO)
21:08 - Bărbat arestat după ce a şantajat o femeie cu publicarea de imagini compromiţătoare. Câți bani i-a dat victima
20:47 - Patronul clubului Sepsi: Suporterii Craiovei au scandat numai lozinci rasiste și xenofobe, inclusiv împotriva lui Adrian Mititelu. Au venit pentru scandal
20:15 - Alegeri în Austria Inferioară: Partidul lui Nehammer a luat 39,9%. Formațiunea extremistă FPO se situează pe locul al doilea
19:38 - Întâlnire a liberalilor la Vila Lac, în contextul tensiunilor cu PSD. Nicolae Ciucă le-ar fi spus PNL-iștilor că „rotația se va face ca în protocol” și că „Guvernul a fost performant”
19:00 - Meci de coșmar pentru Ciprian Tătărușanu. Nota primită de român după ce a încasat 5 goluri de la Sassuolo