Mugur Isărescu: BNR a făcut profit din plata primei tranşe către FMI. Câştigăm din fiecare euro vândut

Mugur Isărescu: BNR a făcut profit din plata primei tranşe către FMI. Câştigăm din fiecare euro vândut
Foto: business24.ro

BNR a obţinut profit din rambursarea primei tranşe din împrumutul către FMI, de peste 500 milioane DST, şi încă realizează câştiguri din orice eventuală vânzare de euro datorită mediei la care a cumpărat, a declarat luni guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu.

„Astăzi am făcut plata din cele peste 500 de milioane DST. Şi pentru că există aşa o preocupare că o să facem o pierdere de un miliard, nu ştiu cine a făcut calculul şi cum. Solicit ca şi din partea dumneavoastră să ne explicaţi cum calculaţi. Pot să vă spun că am făcut profit şi din această rambursare şi un profit bunicel, cam cât am făcut profit în jumătate de an. Avem în BNR un serviciu special care ţine un echilibru al activelor, al rezervelor în diferite valute, face calcule probabilistice, gândeşte care e probabilitatea. Spre surpriza celor care au calculat o pierdere, atât pot să spun societăţii româneşti, că am făcut un profit substanţial”, a arătat Isărescu, scrie Mediafax.

El a amintit BNR a cumpărat peste 10 miliarde de euro în intervalul 3,1-3,5 lei/euro, pentru a contracara apreicerea cursului până la 2,5 lei/euro, aşa cum prognozau unii analişti în 2007.

„Deci suntem în poziţia să facem profit în continuare. Şi-l facem (…) Având în vedere media, încă facem profit din fiecare euro pe care eventual îl vindem”, a mai precizat Isărescu menționând că obiectivul BNR este să nu aibă pierderi.

România a plătit luni prima tranșă din uriaşul împrumut de circa 12 miliarde de euro de la FMI. Până la sfârşitul acestui an, România va trebui să dea înapoi la FMI aproape 1,8 miliarde de euro.