Mugur Isărescu împlinește azi 71 de ani. Ce pensie are guvernatorul BNR

Mugur Isărescu împlinește azi 71 de ani. Ce pensie are guvernatorul BNR
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Mugur Isarescu, care este de peste un sfert de secol la conducerea Bancii Nationale a Romaniei, împlinește vineri, 1 august, 71 de ani. De curând, averea lui Mugur Isărescueste din nou în centrul atenției, după ce guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR) este considerat de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității colaborator al fostei Securități comuniste. Numai pensia încasată de Isărescu este în cuantum de 11.352 lei lunar.

Mugur Isărescu împlinește 71 de ani. Ce venituri are guvernatorul BNR

Isărescu este declarat, oficial, cel mai longeviv guvernator de bancă centrală din lume. Mandatele sale în fruntea BNR au fost martore la cele mai importante momente pe care le-a traversat economia țării de-a lungul perioadei postdecembriste.

Averea lui Mugur Isărescu este considerabilă. Salariul acestuia pentru funcţia de guvernator al Băncii Naţionale este de 67.200 de lei pe lună. GuvernatorulBNRși-a publicat ultimadeclarație de avereîn data de 15 octombrie 2019. Veniturile sale de laBNRau fost 806.333 lei.

În plus, a încasat de la Academia Română, unde ocupă postul de membru titular, 31.743 lei / anual. De asemenea, pentru activitatea didactică de la Academia de Studii Economice București a mai obținut un venit de 351 lei/ anual.

Mugur Isărescu are și pensie de stat de 11.352 lei lunar.

Averea guvernatoruluiBNR

La capitolul economii, Mugur Isărescu a mizat pe valută. A economisit în mai multe conturi 28.000 de euro. De asemenea, mai are un depozit în valoare de peste 12.000 de dolari.

Guvernatorul mai deține, împreună cu soția sa, doua terenuri, o casă de locuit în comuna Gruiu, o casă de vacanță în Drăgășani, județul Vâlcea, și un apartament în București.

Mai are o mașină, o barcă cu motor, bijuterii în valoare de peste 72.000 de euro, o colecție numismatică de peste 62.000 de euro, tablouri și icoane în valoare de circa 25.000 de euro și veselă de argint de 4.400 de euro.

Mugur Isărescu, colaborator al securității comuniste

Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR) este considerat de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securitățiicolaborator al fostei Securități comuniste. Colegiul a aprobat nota prin care îi este consemnată această calitate, urmând ca în viitor, Curtea de Apel să confirme sau să infirme contribuţia sa în regimul dinainte de 1989.

Colegiul a aprobat Nota de Constatare și a dispus introducerea la Sectia de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel București a acțiunii în constatare pentru stabilirea calității de colaborator al Securității, pentru următoarea categorie de persoane: – art. 3 lit. q (guvernatorul Băncii Naționale a României, președinte, vicepreședinte de bancă și membrii consiliului de administrație din sectorul bancar) – 1 persoană”, se arată în comunicatul dat de către instituţie după şedinţa de la începutul lunii iunie.

Nu este prima acuzaţie care i se aduce lui Isărescu în acest sens. În 2017, România Liberă a dezvăluit că Isărescu ar fi colaborat cu Securitate sub numele de cod Manole. În investigația publicată de România Liberă, au fost prezentate mai multe dovezi potrivit cărora actualul guvernatorBNRar fi spionat diplomați străini, în special americani și britanici. De asemenea, și colegii lui Mugur Isărescu de la Institutul de Economie Mondială apăreau în „notele informative” ale lui „Manole”. La acel moment, Curtea de Apel nu avea posibilitatea să verifice informaţia, însă Parlamentul a modificat legea în acest s

Ultima oră
23:57 - Afganistan: Talibanii au ucis patru bărbați şi le-au atârnat cadavrele în public. „Aceasta este pedeapsa pentru răpire”
23:36 - Cristian Tudor Popescu: La congresul PNL a fost reales Klaus Iohannis
23:19 - Marcel Ciolacu: Iohannis nu depășește nivelul de președinte al PNL. Congresul liberalilor, o rușine națională / Condițiile în care PSD va vota moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR
22:56 - Florin Cîțu admite că are nemulțumiri față de unii miniștri / „S-ar putea să fie și profesioniști pentru unele ministere, din afara politicii”
22:40 - CNCAV: 16.734 de persoane, vaccinate anti-COVID-19 în ultima zi. Datele complete
22:23 - Lucian Bode: Nu USR PLUS stabilește premierul pe care-l dă PNL / Ce spune ministrul despre șansele revenirii USR PLUS în coaliția de guvernare (VIDEO)
21:50 - Vaslui: Copil de 5 ani, în stare gravă după ce s-a intoxicat cu o soluţie pentru deparazitarea oilor
21:41 - Dan Vîlceanu: Mai bine guvern minoritar decât o coaliție în care să nu fac absolut nimic / Cum vede ministrul funcționarea unui astfel de guvern fără a fi „ținut în brațe” de PSD (VIDEO)
21:14 - Florin Cîțu: De la 1 ianuarie şi pensii, şi alocaţii, toate cresc. Și salariul minim. Așa trebuie să se obişnuiască românii
20:49 - Rareș Bogdan: Pentru noi, opțiunea numărul 1 e USR PLUS. Cred că liderii USR vor discuta cu noi după congresul lor, căci înainte le va fi greu să recunoscă / Un guvern minoritar nu poate rezolva toate problemele (VIDEO)