Mugur Isărescu: Ţinta 2019 pentru euro nu mai este fezabilă. Înainte de stabilirea unei date, e nevoie de o foaie de parcurs stabilită prin conses național

Mugur Isărescu: Ţinta 2019 pentru euro nu mai este fezabilă. Înainte de stabilirea unei date, e nevoie de o foaie de parcurs stabilită prin conses național
Foto: B1 TV

Mugur Isărescu a declarat, miercuri, că ținta de aderare la euro în 2019 nu mai este fezabilă, deoarece România ar trebui să intre în anticamera zonei euro cel târziu în luna iunie a anului viitor, ceea ce este improbabil.

Potrivit Mediafax, guvernatorul BNR a precizat că înainte de a fi stabilită data aderării, este necesară o foaie de parcurs clară, agreată la nivel național.

„Ţinta 2019 pentru euro nu mai este fezabilă pentru că ar fi trebuit ca, cel mai târziu în iunie 2016, să intrăm în ERM II, anticamera zonei euro, pentru care pregătirea e complicată. Tehnic nu mai este posibil, char dacă am dori politic”, a declarat guvernatorul BNR.

Șeful Băncii Naționale a explicat că deși România reușește să intre în anticamera zonei euro în 2016, fiind un lucru implică un efort deosebit și este puțin probabil că se va realiza, țara noastră va trebui să mai rămână cel puțin încă doi ani în aceasta, fără a i se garanta intrarea în zona euro în 2019.

„Noi avem o abordare pe care am mai spus-o şi o s-o propunem din nou Guvernului, preşedintelui ca, înainte de orice decizie, de stabilirea unei date, să ne facem o foaie de parcurs, trebuie să ştim ce înseamnă atingerea acelei date, o foaie de parcurs care să fie discutată politic, să fie însuşită şi de opoziţie, pentru că la anul suntem în alegeri. Pentru foaia de parcurs trebuie un consens la nivel naţional, mai mult decât unul politic poate”, a adăugat Isărescu.

Totodată, Isărescu a precizat că aderarea la zona euro este un proces complicat, care necistă atât schimbarea modenei, cât și schimbări în alte componente ale societății, cerând înțelegerea societății românești. Alte țări din regiune care au intenția de a intra în zona euro nu și-au fixat o dată anume, ci așteaptă condițiile necesare pentru a face acest pas, a mai precizat guvernatorul BNR.

„Plus că trebuie să răspundem la mai multe întrebări: comiterul de trecere la euro din ceva fi format? Cât va fi guvernamental, cât va cuprinde partea tehnică din banca centrală, cât va acoperi societatea civilă? Răspunsul la aceste întrebări va veni pe cale de consecinţă”, a adăugat Isărescu.

Ultima oră
20:25 - PMP: Miniștrii USR nu au dreptul să închidă subiectul CFR. Dorim clarificarea situației de la CFR, care pare a avea conotații penale, și solicităm demiterea celor responsabili de haosul creat pe calea ferată
20:01 - Horoscop 360 de grade cu Alina Bădic, săptămâna 1 – 7 august 2021. Putem începe lucruri de mare anvergură pentru noi și putem elimina tot ceea ce ne deranjează în mod agresiv (VIDEO)
19:10 - Alexandru Rafila îndeamnă la vaccinare: O să avem un val 4 în septembrie-octombrie. Dacă se îmbolnăvesc persoane vulnerabile, situația va pune la încercare sistemul de sănătate (VIDEO)
18:43 - Alexandru Rafila: Dacă nu se schimbă nimic în campania de vaccinare, nu există mari speranțe. Ajutăm cu toții, dar mi se pare puțin deplasat să spui ca prim-ministru că nu știi ce să faci (VIDEO)
18:17 - Peste 5 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză în România. CNCAV: Vaccinarea, cea mai la îndemână soluție împotriva COVID-19
17:32 - Belinda Bencic din Elveția a câștigat medalia de aur la tenis feminin, la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020
17:03 - Ludovic Orban, despre alegerile din PNL: Cine are covingerea că poate câștiga nu clamează victoria de dimineață până seara. Victoria se va obține pe 25 septembrie
16:45 - Florin Cîțu, către liberalii tulceni: Ați scos din Parlamentul României un om care făcea mult rău, un senator din Tulcea. Ați salvat România de un spion rus
16:23 - Salvamont România aniversează 52 de ani de activitate cu o nouă versiune a aplicației sale de mobil. Sabin Cornoiu: Este mai intuitivă și mai ușor de folosit
15:50 - Focar în SUA: 75% dintre persoanele cu COVID, vaccinate. Dr. Beatrice Mahler: „Aș susține varianta unei variante noi de vaccin” (VIDEO)