Munca pe gratis costă! Prețul voluntariatului, între 300 și 5.000 dolari

Munca pe gratis costă! Prețul voluntariatului, între 300 și 5.000 dolari

Ideea de voluntariat a devenit tot mai populară în România ultimilor ani, însă în ciuda ideilor preconcepute, a fi voluntar reprezintă o provocare mai mult financiară decât spirituală.

Programele de voluntariat în Africa, organizate de fundațiile internaționale, au costuri ce pornesc de la 400 de dolari și ajung chiar și la mii de dolari. Dacă cetățenii unor țări precum Danemarca sau Marea Britanie își pot permite aceste inițiative nu aceleași lucru se poate spune și despre cei din Europa de Est.

Nivelul salarizării din țări precum România sau Bulgaria reprezintă un obstacol important pentru propagarea cauzelor umanitare, în ciuda dorinței tot mai mari privind acest aspect.

Africa, între 300 și 5.000 de dolari

De exemplu, prețul pentru două săptămâni de voluntariat în Ghana, în cadrul unui program organizat de fundația „Volunteer in Africa”, este de 477 de dolari, în timp ce un alt program, organizat de “Projects Abroad”, în Etiopia costă peste 5.000 de dolari, pentru două săptămâni.

Din nefericire, proiectele de voluntariat sunt văzute mai degrabă drept mini vacanțe, dezvoltând chiar și un simț de marketing. Mai mult decât atât, în mod ironic, există și program de voluntariat low cost!

Asia, între 600 și 2.000 de dolari

Pentru un program de voluntariat, organizat de WLS International, pe durata a două săptămâni, în India, doritorii trebuie să scoată din buzunar peste 600 de dolari, în timp ce un voluntariat în Sri Lanka ajunge la prețul de 750 de dolari.

Punerea unui preț pe astfel de campanii umanitare îndepărtează tot mai multe persoane doritoare și pune voluntariatul în umbra unei mici afaceri desfășurate sub drapelul păcii și dragostei.

Voluntariatul global, un paradox economic

Acesta este poate unul dintre principalele motive din cauza căruia dimensiunile voluntariatului la nivel global stagnează, sau sunt chiar în scădere, foarte puține persoane fiind dispuse să plătească pentru un serviciu dezinteresat în comparație cu numărul de persoane care ar participa la aceste proiecte dacă ar fi gratuite, sau dacă și-ar permite acest lucru.

În secolul 21, noțiunea de voluntar a fost distorsionată devenind un termen tehnic contrastant cu cel practic. Un fel de “plătesc pentru a nu fi plătit”, un paradox economic.

Ultima oră
00:20 - Explicații oficiale pe subiectul „gen” în loc de „sex” în cartea electronică de identitate. Ce spun reprezentanții Ministerului de Interne (VIDEO)
23:55 - Medicul Cristian Oancea: Comunicarea cu privire la imunizarea împotriva COVID-19, mai importantă ca restricțiile pentru persoanele nevaccinate (VIDEO)
23:49 - RISE Project: Autoritatea Electorală Permanentă, instituția care organizează și supraveghează procesul electoral, capturată de o grupare consolidată după o tentativă de omor
23:32 - Beatrice Mahler, despre persoanele care refuză imunizarea: Teama de vaccin și efectele secundare este mai mare ca teama de boală (VIDEO)
23:17 - Ioana Constantin (PMP): Cioloș are probleme serioase cu memoria politică. Certa UDMR că nu vor alegeri locale în două tururi, ca și când în 2016 n-a scos chiar el, noaptea ca hoții, acest lucru din programul de guvernare
22:54 - Grav accident rutier în Teleorman. Opt persoane au fost rănite și alte două au decedat. Planul roșu de intervenție, activat
22:52 - Sorin Cîmpeanu a explicat de ce a renunțat la modificările vizând CNATDCU / Despre acuzația că plagiatorii ar fi fost favorizați: „Faptul că aceste acuze devin virale nu înseamnă că ele capătă și valoare de adevăr” (VIDEO)
22:34 - Grindină și furtuni puternice în Galați și în Brăila. Zeci de copaci au distrus autoturisme, vântul a smuls acoperișul unui bloc și l-a aruncat pe o mașină
22:16 - Sorin Cîmpeanu, despre schimbările în structura anului școlar: Voi susține nevoia de extindere a perioadei de cursuri (VIDEO)
21:58 - Dezastru la Titularizare. Sorin Cîmpeanu: Am avut 34.000 de candidați, doar 11.000 au luat peste 7. Au fost 15 note de 1. Avem probleme și cu profesorii corectori – 97% din note au fost schimbate după contestații (VIDEO)