Nereguli la EUROINS: Societatea nu mai are dreptul să încheie polițe RCA

Nereguli la EUROINS: Societatea nu mai are dreptul să încheie polițe RCA

EUROINS nu mai are dreptul să încheie poliţie RCA. Decizia a fost luată de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară după ce în urma unui control inopinat, inspectorii au constatat mai multe nereguili.

S-au înregistrat astfel întârzieri la plata daunelor către păgubiţi, dar şi diminuarea, în mod nejustificat, a cuantumului despăgubirii. Motiv pentru care şi directorul societăţii de asigurări a fost amendat cu 50.000 de lei.

„Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a decis, în ședința din 28 august 2013, să aplice următoarele sancțiuni societății Euroins România Asigurare Reasigurare SA:

–  interzicerea temporară a practicării de către EUROINS România Asigurare Reasigurare SA a asigurării RCA;

-sancționarea domnului Mihnea Tobescu, director general al societății EUROINS România Asigurare-Reasigurare SA, cu amendă în cuantum de 50.000 de lei;

-sancționarea domnului Stamov Bozhidar Stoyanov, conducătorul departamentului de daună din cadrul societății, cu retragerea aprobării acestuia”, se arată într-un comunicat al Autorității.

Deşi nu mai poate încheia poliţe de asigurare RCA, EUROINS are în continuare obligația soluționării dosarelor de daună. La sfârșitul primelor 6 luni din 2013, societatea de asigurări avea o cotă de piață de nu mai puţin de 21%.

Interzicerea practicării de către societate a asigurării RCA este în vigoare până la implementarea de către compania EUROINS a unui set de măsuri stabilit de către Autoritatea de Supraveghere Financiară.

În comunicatul autorității se mai precizează că în urma controlului la EUROINS s-a constatat, printre altele: 

– reglementările și instrucțiunile de constatare și lichidare a daunelor nu sunt adecvate;

-  a fost diminuat în mod nejustificat cuantumul despăgubirii față de valoarea rezultată din documentele existente la unele dosare de daună;

– plata unor dosare de daună către păgubiți s-a făcut cu întârziere față de termenele prevăzute de normele legale;

– au fost identificate dosare de daună în care partea prejudiciată nu a fost notificată cu privire la respingerea pretențiilor de despăgubire și la motivația respingerii.