Nicolae Ciucă: Nu este sănătos și responsabil să te joci cu sistemul fiscal în perioade de instabilitate / PNL nu va susține nicio măsură care să sufoce mediul de afaceri, motorul vital al economiei

Nicolae Ciucă: Nu este sănătos și responsabil să te joci cu sistemul fiscal în perioade de instabilitate / PNL nu va susține nicio măsură care să sufoce mediul de afaceri, motorul vital al economiei
Foto: Facebook @ Guvernul României

PNL nu va susține nicio măsură care să sufoce mediul de afaceri, motorul vital al economiei, și nu este de acord cu nicio viziune care pune azi poveri pe companii, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă, liderul liberalilor, vineri, în contextul propunerilor formulate de PSD în coaliție.

Nicolae Ciucă (PNL) spune că „nu este sănătos și responsabil să te joci cu sistemul fiscal în perioade de instabilitate”

Premierul a atras atenția că în această perioadă vedem cu toții „știri și tot felul de declarații despre efectele crizei economice care se desfășoară acum la nivel global”.

„Nu este sănătos și responsabil să te joci cu sistemul fiscal în perioade de instabilitate. Riscăm să avem, într-un an sau doi, probleme de două ori mai mari decât avem astăzi. Avem, în istorie, precedente de măsuri strâmbe, venite în momente prielnice unora din punct de vedere electoral, pentru care, mai târziu, au plătit tot românii. Avem aproximativ 96 de miliarde de euro alocați pentru dezvoltare și misiunea de a direcționa acești bani spre toate domeniile cheie, în mod inteligent. Altfel, ne vom trezi într-un colaps financiar de nereparat”, a scris Nicolae Ciucă, vineri, pe Facebook.

În domeniul fiscal, avertizează liberalul, intrarea în vigoare a unor măsuri care pot cădea ulterior testul la CCR înseamnă daune plătite din bugetul statului.

„Nu ne permitem să greșim constituțional cu marile măsuri de reformă în domenii cheie, mai ales în cele cu impact bugetar. Să ne aducem aminte că legile referitoare la pensiile speciale ale judecătorilor sau ale parlamentarilor au fost declarate neconstituționale de CCR. Fie pentru că ele contraveneau unor principii constituționale ale independenței justiției, fie că erau neclare, imprecise, impredictibile sau au fost adoptate fără respectarea procedurilor parlamentare constituționale”, a adăugat el.

Nicolae Ciucă a recunoscut că există inechități, însă lucrurile pot fi „reparate” prin reformele prevăzute de PNRR.

„Există inechități? Da! Însă avem în PNRR stipulate foarte clar următoarele: reforma pensiilor (un sistem bazat pe contributivitate), precum și reforma administrației publice și a salariilor din sistemul public (un sistem bazat pe performanță). Așa vom repara lucrurile. De ce? Ca să și producă efecte. Ca să și funcționeze pe termen lung”, a continuat președintele PNL.

PNL, spune el, nu va susține nicio măsură care să sufoce mediul de afaceri.

„ PNL nu va susține nicio măsură care să sufoce mediul de afaceri, motorul vital economiei. Nu suntem de acord cu nicio viziune care pune azi poveri pe mediul de afaceri și pe companii. Cum ne redresăm, dacă slăbim economia reală? Noi nu putem promova măsuri neconstituționale, impozite peste noapte, taxe și poveri pe companii și mediul de afaceri. Greșelile, în această perioadă, ne vor costa enorm”, a subliniat Nicolae Ciucă.

„Iar noi, Partidul Național Liberal, ne asumăm măsurile luate și înțelegem că trebuie să ne uităm la cum va arăta România în viitorul apropiat, cu reformele din PNRR începute, cu banii din PNRR activați în programe de sprijin și dezvoltare a țării. Nu ne uităm azi la sondaje, ci pe termen lung la societatea românească. Asta credem noi că înseamnă responsabilitate la guvernare”, a conchis premierul.

Urmăriți B1TV.ro și pe