Nuclearelectrica a scos la licitație, pe propriul site și doar pentru două zile, energie la un preț de aproape trei ori mai mic decât cel pe care îl decontează statul

Nuclearelectrica a scos la licitație, pe propriul site și doar pentru două zile, energie la un preț de aproape trei ori mai mic decât cel pe care îl decontează statul
Foto: Pixabay

Nuclearelectrica, companie de stat, a scos la licitație energie de doar 450 lei/MWh, doar pe propriul site și doar pe o perioadă de două zile, în condițiile în care energia se vinde la 3.000-4.000 lei/MWh pe piața liberă, iar statul decontează cel mult 1.300 lei/MWh, potrivit Economedia.ro.

Nuclearelectrica a scos energie la licitație doar pe propriul site și doar pentru două zile

Sunt semne de întrebare și în ceea ce privește condițiile prevăzute în licitație, având în vedere că este cerut un nivel mic al datoriilor, deși majoritatea furnizorilor mari de pe piață s-au împrumutat de la bănci sau de la companiile-mamă pentru a cumpăra energie, deoarece nu mai aveau licihidități după ce statul a întârziat să le deconteze facturile plafonate și compensate.

Energia se scoate de obicei la licitație pe burse, dar licitația Nuclearelectrica a fost listată doar într-o secțiune de pe propriul site. Ea a fost valabilă doar două zile, de pe 26 septembrie și până 28 septembrie, la ora 17.

Toate volumele de energie erau destinate unui singur client, cu toate că toți furnizorii sunt în penurie de energie.

Cantitatea de energie vândută de compania de stat se ridica la 20.160 MWh și ar fi suficientă pentru a alimenta mii de clienți.

Există o neclaritate și în ceea ce privește perioada de livrare, dat fiind că nu au fost precizate criteriile pe care se poate prelungi livrarea pentru un trimestru.

Urmăriți B1TV.ro și pe