Cei care doresc să-și achiziționeze o locuință au o ofertă tot mai mică. Se construiește tot mai puțin, iar prețurile au urcat în medie cu peste 15%.
Casele și apartamentele scoase la vânzare în România, în al doilea trimestru al acestui an, sunt mai puține cu 6% față de anul trecut, potrivit unei analize imobiliare.ro.
Cea mai mare scădere e înregistrată la locuințele noi. În Cluj-Napoca, oferta s-a redus cu 29%, iar în București cu 25%. Asta înseamnă cu peste 10.000 de locuințe mai puține.
„Estimăm că la finalul lui 2024 vom înregistra cel mai mic număr de locuințe noi finalizate din ultimii 5 ani. Se obțin din ce în ce mai greoi autorizațiile de construire în București. La Cluj la fel, sistemul este foarte greoi”, a declarat Alexandru Pricop, consultant imobiliar, citat de Știrile Pro TV.
Iar mulți români au amânat achiziționarea unei locuințe din cauza inflației și a dobânzilor mari. Asta de asemenea i-a descurajat pe unii dezvoltatori.
Acum însă, în așteptarea scăderii dobânzilor la creditele imobiliare, analiștii au constatat o creștere chiar și cu 50% a interesului pentru locuințe noi, în unele orașe, cum ar fi în Capitală. Iar acest dezechilibru a dus la o creștere a prețurilor în medie cu aproape 15% față de acum un an.
Dintre orașele mari, cel mai mult au crescut prețurile în Brașov – cu 17%. Cel mai mare preț pe metru pătrat rămâne în Cluj-Napoca – 2.700 de euro, iar cel mai mic în Iași – 1.541 de euro.