Ofertele și premiile de Sărbători, o nouă metodă de înșelătorie și țeapă online. Cum sunt păcălesc hackerii

Ofertele și premiile de Sărbători, o nouă metodă de înșelătorie și țeapă online. Cum sunt păcălesc hackerii
Ofertele și premiile de Sărbători, o nouă metodă de înșelătorie și țeapă online. Cum sunt păcăliți oamenii / Foto: Pixabay.com

În goana după cadouri și oferte de Sărbători, oamenii sunt la un pas să fie țepuiți de hackerii din mediul online. Autoritățile atrag atenție asupra unei noi metode de fraudă virtuală, cu prețuri speciale și cadouri de Crăciun. Oamenii sunt păcăliți cu privire la oferte și promoții, dar mai ales cu premii și cadouri de iarnă.

Specialiștii atrag atenția asupra acestor metode, care au devenit extrem de des întâlnite, în special în contextul pandemiei. Cumpărăturile s-au mutat în mediul online, iar hackerii au profitat din plin de dorința românilor de a face shopping „pe internet”.

Ofertele și premiile de Sărbători, o nouă metodă de înșelătorie online

Premiile și ofertele prea bune de Sărbători sunt menite să atragă atenția cumpărătorilor, însă ar trebui să ridice și o serie de semne de întrebare, în special dacă prețurile sunt prea bune sau cadourile sunt apărute de nicăieri.

Hackerii profită de această perioadă și mai ales de mesaje de phishing cu oferte, cadouri sau premii în urma participării la sondaje de opinie.

Recent, potrivit Digi24, mai multe persoane au primit mesaje din partea unei benzinării, prin care erau anunțați că vor câștiga premii de 50.000 de lei dacă participă la un sondaj de opinie.

Cum poți știi dacă există riscul să fii păcălit online

Oamenii pot verifica dacă se află în pericol să fie țepuiți prin metode de phishing pe pagina siguranțaonline.ro.

Mai mult decât atât, specialiștii îi sfătuiesc pe cetățeni să nu dea curs acestor mesaje și cu atât mai puțin să nu își completeze datele personale sau informațiile importante, precum datele de pe cardurile bancare atunci când le sunt solicitate pentru astfel de promoții sau concursuri.

Mai mult decât atât, dacă primiți mesaje ce anunță oferte extraordinare, ar fi mai bine să consultați și pagina magazinului respectiv și să vedeți dacă aceste oferte, premii, tombole sau concursuri au fost cu adevărat comunicate.

În general, marii retaileri anunță pe site-uri și în mediul online promoțiile pe care le au, iar multe dintre ele sunt afișate și în magazine. Spre exemplu, în trecut, Dedeman și-a informat clienții cu privire la o serie de mesaje și tombole trimise de hackerii în numele său. Compania i-a anunțat pe clienți că toate ofertele sunt comunicate pe paginile oficiale, iar la acel moment nu organizau concursurile cu privire la care oamenii fuseseră informații, în mod eronat.

Ultima oră
23:47 - Turiștii români aflați în vacanțe exotice în estul Africii, în afara primejdiei provocate de varianta Omicron: „Mai mult cred că se îngrijorează cei de acasă” (VIDEO)
23:18 - Ana-Maria Popescu, pentru a cincea oară cea mai bună spadasină a lumii, un record absolut: „Sunt dovada vie că visele devin realitate atunci când crezi și muncești pentru ele” (VIDEO)
22:58 - Dr. Mihai Craiu: Ce este mai greu abia vine. Vaccinarea modestă va aduce repede un nou val, cu multe decese prevenibile
22:39 - Joe Biden, informat despre situația provocată de varianta Omicron. Anthony Fauci nu exclude posibilitatea să fie deja prezentă în SUA: „E aproape invariabil să se răspândească în cele din urmă peste tot”
22:19 - O persoană accidentată la săniuș în Gorj a fost transportată la spital. Salvamont România: Prezenta un traumatism toracic / Vă îndemnăm la prudență în practicarea sporturilor montane
22:09 - Netflix, anchetată în Rusia pentru că ar fi difuzat conținut cu tematică LGBT în rândul minorilor. Compania americană riscă și o suspendare temporară
21:41 - MAE: Ambasada României la Pretoria gestionează situația a 36 de cetățeni români ale căror curse aeriene au fost anulate în contextul variantei sud-africane
21:27 - Gabriela Firea: Solicit primarului general să anuleze de îndată taxa de intrare în Târgul de Crăciun din București. Și familiile cu venituri mici au dreptul să viziteze un târg de Crăciun! (VIDEO)
21:09 - Nicolae Ciucă: Scopul întâlnirii cu Nicușor Dan, să mă asigur că bucureștenii nu vor fi lipsiți de energie termică și apă caldă în această iarnă, dar și să mă informez despre problemele Primăriei Generale
20:46 - Varianta Omicron, detectată și în Germania și Italia. Patru țări europene au depistat până acum cazuri de infectare cu tulpina sud-africană