OMV Petrom a cerut statului 91 milioane de lei pentru lucrări de ecologizare

OMV Petrom a cerut statului 91 milioane de lei pentru lucrări de ecologizare
Foto: cvlpress.ro

OMV Petrom (SNP) a înaintat autorităţilor statului două notificări, solicitând rambursarea unor costuri de decontaminare a mediului de 91,6 milioane lei, dintr-un total estimat la 2,45 miliarde lei (601 milioane euro), pentru ecologizările pe care compania s-a angajat să le facă prin contractul de privatizare. „OMV Petrom a înaintat două notificări prin care solicită rambursarea costurilor de decontaminare a mediului, în sumă de 91,68 milioane de lei. Până în prezent, statul român nu a plătit sumele solicitate. Procedurile contractuale de rambursare sunt în desfăşurare”, se arată în raportul anual al companiei.

Potrivit contractului de privatizare, OMV Petrom va recupera de la stat costurile cu lucrările de ecologiyarecu aceste lucrări, întrucât sunt activităţi de explorare şi producţie efectuate înaintea momentului privatizării.

„Conform contractului de privatizare, OMV Petrom are obligaţia de a închide sondele care sunt abandonate şi care urmează să fie scoase din funcţiune. Aceste cheltuieli vor fi recuperate de la statul român, întrucât acestea se referă la activităţi de explorare şi producţie efectuate înaintea procesului de privatizare a OMV Petrom, din 2004”, se precizează în raport.

Pentru lucrările de dezafectare a sondelor OMV Petrom estimează creanţe recuperabile în valoare de 1,99 miliarde de lei (488 milioane de euro).

OMV Petrom este cea mai mare companie românească listată la Bursa de Valori Bucureşti, cu o capitalizare de 24,3 miliarde lei. Statul deţine o participaţie de 20,64% la OMV Petrom, prin Ministerul Economiei.