OPERAȚIUNEA „iPhone 7 de stat”: Lista instituţiilor care şi-au luat CEL MAI SCUMP smartphone. DNA a dat 370 lei doar pe o husă!

OPERAȚIUNEA „iPhone 7 de stat”: Lista instituţiilor care şi-au luat CEL MAI SCUMP smartphone. DNA a dat 370 lei doar pe o husă!

În ţara cu penultimul salariu din Europa, dar în care găseşti la fiecare colţ de stradă o maşină de lux, unde mulţi îşi fac rate la bancă pentru a-şi lua „ultimul model” de orice, cel mai nou şi mai scump model de iPhone poate părea o necesitate, scrie Gândul.

Nu este de mirare deci că zeci de instituţii de stat din România şi-au achiziţionat din bani publici sau din fonduri europene cel puţin un iPhone 7, unele ajungând chiar la peste 10 bucăţi, acolo unde au fost mai mulţi bani şi mai mulţi şefi sau angajaţi merituoşi.

35 de instituţii de stat din România, de la primăria gorjeană Peştişani sau cele din Copşa Mică şi Caracal, până la Serviciul Judeţean de Pază Olt, SRI, Guvern, Curtea Constituţională sau Statul Major General al Armatei, au decis însă că iPhone 7 este cea mai bună achiziţie pentru ele şi au investit banii măcar într-unul, de sămânţă, sau, în unele cazuri, în 11 bucăţi precum Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, după cum arată anunţurile de achiziţie consultate de Gândul.

BNR-ul lui Mugur Isărescu şi-a luat timid doar două, iar Monetăria Statului nici nu s-a uitat la el, optând pentru 13 bucăţi din modelul anterior.

Ironia face ca prima instituţie din România care şi-a luat iPhone 7, la doar trei zile după lansarea oficială din septembrie 2016, să fie Curtea de Conturi, adică cea care verifică justeţea şi legalitatea achiziţiilor tuturor instituţiilor de stat din ţară. Chivernisită la cheltuială, aşa cum cere şi de la alţii să fie, Curtea de Conturi a prins însă ofertă de la Vodafone: 2.500 de lei bucata.

Serviciul Judeţean de Pază Olt a fost cât se poate de clar în anunţul de achiziţie pentru cele două iPhone 7 pe care şi le-a luat acum două zile: „Vă rugăm să confirmaţi dacă este negru mat… nu vrem lucios”.

„Eu nu mă pricep, dar probabil că, dacă e cel mai scump, e cel mai avansat”, e de părere şi Nicolae Zamfir, directorul Institutului de Fizică de la Măgurele, unde au fost luate 5 bucăţi pentru cei din echipa „laserului”.

Cele mai scumpe iPhone 7 de stat se află însă în posesia directorului de la Institutul de Ştiinţe Spaţiale din Măgurele şi a primarului din comuna Peştişani, judeţul Gorj: au costat 4.575 de lei, respectiv 4.800 de lei.

Şi știrea că Primăria Caracal şi-a cumpărat mai multe iPhone 7, pentru că sunt bune şi ţin mai mulţi ani, a făcut furori pe reţelele de socializare. Primăria a plătit în total, în perioada martie-aprilie 2017, 30.502 lei, adică în jur de 6.800 de euro, pe 10 iPhone 7 şi iPhone 7 Plus (de 32 GB şi 128GB, culorile negru, JetBlack şi Gold), conform anunţurilor publicate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

Comuna gorjeană Peştişani, din apropiere de Târgu Jiu, este celebră pentru două lucruri: acolo, în satul Hobiţa, s-a născut Constantin Brâncuşi, iar 141 de ani mai târziu, pe data de 3 mai, primarul a plătit aproape 4.000 de euro către Telekom România, pentru un iPhone 7 negru şi unul Rose Gold (roz auriu), cu memorie de 256 GB (cea mai mare disponibilă), la preţul de 1.067 de euro bucata (aproximativ 4.800 de lei), precum şi pentru trei Samsung Galaxy S8 culoare „orchid grey”, la preţul de 859 euro bucata (aproximativ 3.867 lei), conform anunţului din SEAP.

O altă comună care şi-a luat un iPhone 7 Plus, auriu, cu memorie de 32 GB (cea mai mică disponibilă) este Celaru, din judeţul Dolj, care a plătit 3.193 de lei pe 12 aprilie, la Flanco.

La Copşa Mică, la primărie, un iPhone 7 Silver de 32 GB a ajuns pe 9 decembrie 2016, de la Emag, contra sumei de 2.775 lei (probabil o ofertă cu reducere, preţul depăşind de obicei 3.000 de lei).

Cele mai multe aparate iPhone 7 au fost cumpărate de Compania Naţională de Aeroporturi Bucureşti, aflată în subordinea Ministerului Transporturilor şi care gestionează aeroporturile Otopeni şi Băneasa. Aici, din 6 ianuarie până pe 2 mai 2017, s-au cumpărat 11 bucăţi de iPhone 7 sau 7 Plus, cu memorii de 32GB şi 128GB, cel mai scump costând 3.875 de lei. S-au cumpărat însă şi un iPhone 6S şi unul 6S Plus, modele mai vechi, care au costat 2.353 de lei, respectiv 2.833 de lei. În total, Compania Naţională de Aeroporturi Bucureşti a plătit pe telefoanele iPhone, atât cele model 7, cât şi model 6, 41.055 lei, adică peste 9.100 de euro.

Premiul pentru cea mai bună afacere trebuie să meargă însă la Serviciul Public Local de Termoficare Braşov, care şi-a scos un iPhone 7 Plus la doar 979 lei de la Orange, în timp ce premiul pentru cel mai scump accesoriu merge la procurorii DNA, care au plătit 360 de lei pe o husă de piele pentru iPhone 7.

Citiți lista integrală a achizițiilor AICI!