Barilul de petrol a ajuns la cote minime, aşa că ar trebui să ne aşteptăm ca preţurile la carburanţi să scadă. Însă nu e deloc aşa. Deşi analiştii prognozează o scădere cu 6% a preţului benzinei şi motorinei, realitatea de la pompă e cu totul alta.
La începutul anului, companiile petroliere anunţat aproape săptămânal scumpiri ale carburanţilor, pe fondul creşterii preţului ţiţeiului la nivel internaţional. Ulterior, când barilul a început să scadă, scumpirile s-au oprit, dar nu au fost nici ieftiniri semnificative. Aşa că în condiţiile în care preţul petrolului a scăzut cu aproximativ 20% în ultimele şase luni, preţurile carburanţilor sunt cu 11 procente mai mari decât la începutul anului. Concret, acum plătim pe litrul de carburant în jur de 5,6 – 5,7 lei, deşi dacă preţul ar urma cursul barilului de petrol preţul unui litru de benzină la pompă ar fi trebuit să ajungă acum la maxim 4,6 lei.
Analiştii sunt însă optimişti şi preconizează totuşi o ieftinire a carburanţilor în viitorul apropiat. Cu maxim 2-3 bani pe litru, însă cu o condiţie: dacă cursul cursul de schimb dolar-leu va fi unul stabil.
Însă aceeaşi experţi financiari arată că de la începutul anului 2012, asupra preţului carburanţilor vor fi presiuni de majorare. Din cauza cursului leu euro pe baza căruia s-a stabilit calcularea accizelor pentru anul viitor.
Cursul a fost stabilit la 4,30 lei pentru un euro adică cu 0,8% mai mare faţă de cel din urmă cu un an. Aşa că o eventuală ieftinire cu 2 bani în acest moment, va fi recuperată de la 1 ianuarie 2012 după intrarea în vigoare a noilor accize, când preţul la carburanţi va creşte cu 4 bani pe litru.
Şi tot din prima zi a anului viitor se vor scumpi tutunul şi alcoolul. Atfel că un pachet de ţigări va fi mai scump cu aproximativ 20 de bani, în timp ce alcoolul se va scumpi cu peste două procente.