Petrolul rusesc, interzis de astăzi în UE. Ce urmează după intrarea în vigoare a embargoului

Petrolul rusesc, interzis de astăzi în UE. Ce urmează după intrarea în vigoare a embargoului
Foto: Pixabay

Petrolul rusesc este interzis de astăzi, 5 decembrie, în UE. Ce înseamnă asta pentru România și ce se va întampla cu prețul carburanților la pompă.

Este vorba de un embargo pe țițeiul exportat pe mare

De azi, navele cisterne nu vor mai avea voie să aducă țiței rusesc în Europa. Este vorba de un embargo pe țițeiul exportat pe mare, cu nave-cisternă spre țările UE, calea pe care sunt aduse circa două treimi din exporturi. Restul vin prin conductă.

În plus, săptămâna trecută, guvernele țărilor UE au căzut de acord cu impunerea unui plafon maxim de 60 de USD pe baril pentru petrolul rusesc. Plafonarea mărește presiunile internaționale asupra Rusiei, fiind încă o măsură punitivă contra lui Vladimir Putin pentru invadarea Ucrainei.

Ce înseamnă asta? Ca țările UE să continue să importe țiței rusesc folosind servicii de asigurare și servicii maritime occidentale, dar atât timp cât nu plătesc mai mult pe baril decât limita convenita de 60 de USD.

Trei sferturi din importurile românești de țiței sunt pe cale maritimă

Pe lângă asta, și producția internă de țiței a scăzut anul acesta. E de așteptat ca într-o primă fază, pentru o scurtă perioadă, prețurile carburanților la pompă să rămână neschimbate.

Însă, în decurs de câteva zile, poate o săptămână, acestea vor începe să crească ușor, până să ajungă la o stabilizare. Stabilizare dată de constanța importurilor de motorină și benzină din Rusia, care mai pot avea loc până în februarie.

În România, la începutul anului, litrul de benzină şi motorină costau în jur de 6 lei. Vârful scumpirilor a fost la sfârșitul lui octombrie când prețul motorinei a ajuns cu 1,5 lei/l mai mare decât cel al benzinei.

Valul ieftinirilor la pompă a reînceput la jumătatea lunii noiembrie. Din momentul în care petrolul rusesc va fi interzis în Uniunea Europeană, ieftinirile nu vor ţine mult, cred analiştii. Creşterile de preţ însă nu vor fi bruşte.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
12:23 - Conducerea pro-europeană de la Chișinău, criticată de Rusia. Serghei Lavrov: Se fac încercări pentru a transforma Republica Moldova într-o a doua Ucraina
12:22 - Dana Budeanu: „Sunt prea deșteaptă ca să fiu frumoasă”. Cum arată criticul de modă fără machiaj
12:09 - Roxana Hulpe, primele declarații după ce a născut. Îndrăgita prezentatoare de la Pro TV a devenit mama unei fetițe de nota 10: „Ne-a trecut printr-un carusel de emoții”
12:01 - Politico: Viktor Orban îi spune Ucrainei să renunțe. Premierul Ungariei crede că Vladimir Putin nu va pierde, iar timpul este de partea Rusiei
11:57 - Anghel Iordănescu, atac dur la adresa șefului Școlii de Antrenori: „Dacă mă iau după Burchel, nici Lucescu nu e antrenor și nici eu nu sunt antrenor”
11:53 - Un șofer din Ploiești a furat 200 de lei din cutia cu donații dintr-o benzinărie / Ce a făcut cu banii
11:47 - America Express: Bruja și Pufeh au părăsit competiția după cursa pentru ultima șansă
11:37 - Avocata fraților Andrew și Tristan Tate susține că detenția lor în România „încalcă dreptul internațional” (VIDEO)
11:30 - Elevi ținuți în frig la mai multe școli și grădinițe din municipiul Constanța. Lipsa căldurii, provocată de diverse avarii
11:25 - S-au tranzitat 9 milioane de tone de cereale prin România şi mare parte au rămas pentru că sunt refuzate fiind produse din semințe ameliorate genetic. Preşedintele Asociaţiei Fermierilor: „Ne paşte falimentul”