PIB a crescut în trimestrul al doilea cu 0,5% faţă de ianuarie-martie și cu 0,8% față de primul semestru

PIB a crescut în trimestrul al doilea cu 0,5% faţă de ianuarie-martie și cu 0,8% față de primul semestru
Foto: cursdeguvernare.ro

Produsul Intern Brut (PIB) a crescut în trimestrul al doilea, faţă de primele trei luni ale anului, cu 0,5%, după două trimestre consecutive de scădere. În primul semestru, economia a urcat cu 0,8%, serie brută, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011.

„Conform primelor estimări, Produsul intern brut în trimestrul II 2012 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,5% comparativ cu trimestrul I 2012 (date ajustate sezonier). Faţă de acelaşi trimestru din anul 2011, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 1,2% pe seria brută şi cu 1,7% pe seria ajustată sezonier. În semestrul I 2012 Produsul intern brut a crescut comparativ cu semestrul I 2011 cu 0,8% pe serie brută şi cu 1,4% pe serie ajustată sezonier”, se arată într-un comunicat al INS, citat de Mediafax.

INS a publicat marţi estimările privind evoluţia PIB în trimestrul al doilea, urmând să anunţe varianta provizorie a indicatorului la 6 septembrie.

La jumătatea lunii iulie ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, a declarat că economia va înregistra o creştere faţă de trimestrul al doilea de anul trecut şi comparativ cu primele şase luni din 2011, fiind posibilă şi o ieşire din recesiune tehnică.

Pe de altă parte, prognoza de creştere economică pentru acest an a fost redusă de la 1,5% la 1,2% din PIB. Estimările specialiștilor FMI sunt că economia va înregistra o creștere de sub 1% (undeva în jurul valorii de 0,9%).