Gheorghe Piperea, mesaj dur pentru Isărescu în scandalul ROBOR: „Mesagerii şi slugile sale au reuşit doar să ne convingă că sunt doar lăutari urechişti”

Gheorghe Piperea, mesaj dur pentru Isărescu în scandalul ROBOR: Mesagerii şi slugile sale au reuşit doar să ne convingă că sunt doar lăutari urechişti

Intervenţie dură a avocatului Gheorghe Piperea în scandalul privind stabilirea ratei ROBOR. Acesta îl contrazice pe purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, care a declarat că BNR nu poate interveni şi i-a amintit cum chiar guvernatorul Mugur Isărescu se lăuda că în 2008 a intervenit pentru a proteja populaţia cu credite pe acest subiect.

Piperea adresează critice dure atât lui Dan Suciu, cât şi senatorului Florin Cîţu, care este exrem de implicat pe politici fiscal-bugetare, acuzându-i că au afirmaţii fără relevanţă şi denotă compentenţe doar de „lăutari”.

În final, Piperea îi transmite lui Isărescu că îl aşteaptă pe 29 ianuarie în Parlament pentru a demonstra cât e de competent în chestiile astea “minore”, pentru că „mesagerii şi slugile sale” nu au reuşit să convingă decât că ar fi „lăutari urechişti”.

„Purtatorul de cuvant al BNR sustine ca nu exista nicio baza legala pentru a se renunta la modalitatea actuala de fixare a Robor. Intre timp, toate marile economii ale lumii, inclusiv UE, renunta treptat la Libor si Euribor, pentru ca au potential mare de falsificare a rezultatelor jocului economic si risc imens de manipulare. In SUA se numeste SFOR, in UE se numeste ESTER, in UK se numeste SONIA. A pastra Robor in aceste conditii ar fi un anacronism, un blocaj in anii ‘90 aimileniului trecut demn de Ramses-ul din fruntea BNR.

Mai declara zisul purtator de vorbe ale BNR ca mecanismul romanesc de stabilire a fixingului de dobanda e perfect, fara fisura. Doar ca BNR a avut cu totul alta convingere in 2008, cand a acuzat cresterea artificiala a Robor si cand s-a laudat ca a intervenit pentru protejarea populatiei contra acestei manipulari. Dovada sta presa din toamna lui 2008, inclusiv Zf, care acum pare ca apara Robor. In plus, doar ieri a fost facuta publica sanctionarea unor banci cu peste 1,5 mld euro pentru manipularea Euribor. Cum de este minunatul sistem bancar roman atat de onest incat nu face asemenea prostioare? In cea mai corupta tara, cum le place banksterilor sa picteze Romania, nu se intampla deloc nasoale in cartelul bancilor sistemice?

Afirmatia zisului purtator de mesaj bnr-ist si a senatorului-bancher Catu ca Robor exista in ratele romanilor doar din 2010 si ca, deci, chestia din 2008 nu este relevanta, denota o competenta in grad de lautar, nu de expert. Robor exista in contractele de retail inca din 2005, doar nu era aplicat decat de o parte dintre banci, cele mai multe preferand indici de referinta interni, netransparenti, care aveau caracter de clauza abuziva (am probat asta in mii de procese, mai ales in cele contra BCR, Volksbank si Raiffeisen, nu e nevoie sa le mai explic zisilor lautari). OUG 50/2010 doar a introdus obligatia transparentizarii in toate contractele, referinta aleasa fiind Robor. Oricum, programul Prima casa a inceput cu Robor in toate contractele. Asta s-a intamplat in 2009, nu in 2010.

Sper ca guvernatorul va proba in Parlament ca este cat de cat competent in chestiile astea “minore”. Mesagerii si slugile sale au reusit sa ne convinga ca sunt doar niste lautari urechisti.

Ne vedem in Parlament in 29 ianuarie!”,a scris Piperea pe Facebook.