Actuala schemă de plafonare-compensare a facturilor la energie și gaze expiră la 1 aprilie, așa că Guvernul ia în calcul câteva scenarii pentru ce va urma după. Unul dintre ele ar fi continuarea mecanismului, numai că povara la buget ar fi mare, așa că o altă variantă luată în calcul e ca statul să acorde vouchere doar consumatorilor vulnerabili.
Scenariul de bază și propunerea Ministerului Energiei, condus de Sebastian Burduja (PNL), ar fi extinderea actualei scheme pentru gaz pe o perioadă de un an, iar pentru electricitate pe trei luni.
Al doilea scenariu discutat e acordarea de vouchere fie pentru consumatorii vulnerabili, fie pentru cei care se încadrează într-un anumit prag de consum. Deocamdată nu au fost stabilite valoarea voucherelor sau ce înseamnă consumator vulnerabil.
„Să țintim consumatorii vulnerabili este ceva ce avem nevoie să facem de ani de zile, este ineficient să protejăm în mod egal pe toată lumea, este inechitabil, este o povară mare pentru bugetul public, care este și disputată cu Comisia Europeană, pentru că suntem în infringement”, a explicat Corina Murafa, expert în energie, pentru Știrile ProTV.
O decizie ar urma să fie anunțată săptămâna viitoare.
O simulare făcută cu ajutorul comparatorului de prețuri ANRE arată că dacă plafoanele ar fi eliminate, pentru o factură de aproximativ 100 de lei în prezent, de exemplu, unii furnizori ofertează mai puțin cu 14 lei. Alții, în schimb, au oferte și cu 50 de lei în plus.
Însă consumatorii pot oricând să schimbe furnizorul.