Premieră în România: 5 zimbri ai Parcului Natural Vânători Neamţ vor fi eliberaţi în sălbăticie (VIDEO)

Premieră în România: 5 zimbri ai Parcului Natural Vânători Neamţ vor fi eliberaţi în sălbăticie (VIDEO)

Eveniment fără precedent în România: 5 zimbri ai Parcului Natural Vânători Neamţ vor fi eliberaţi în sălbăticie. Totul face parte dintr-un proiect de conservare a speciei, dar şi de dezvoltare durabilă a zonei, demarat în 1999.

Cele 5 exemplare, 2 femele şi 3 masculi, vor fi eliberate în zona Chitile, de pe raza comunei Crăcăoani. Chiar dacă vor fi liberi, zimbrii vor fi monitorizaţi 24 din 24. Programul, iniţiat cu fonduri de la Banca Mondială şi Guvernul României, doreşte atât punerea în libertate a animalelor, cât şi perpetuarea speciei.

„Cele 5 exemplare sunt prevăzute cu radiocolare, iar colegii mei o sa aibă acțiuni de monitorizare și avaluare a speciilor în libertate”, spune Ștefan Nemțeanu, reprezentant al Parcului Natural Vânători Neamţ.

Acum în captivitate mai sunt 19 exemplare, iar în funcţie de comportamentul celor 5 zimbri eliberaţi în sălbăticie, vor mai fi lăsate libere şi alte animale.

Totodată, în zona Vânători Neamţ au fost elaborate programe de educaţie şi conştientizare a populaţiei pentru a arăta cât de importantă este dezvoltarea economiei locale prin turism.

„Obiectivul major al Vânători Neamț din 1999 a fost punerea în libertate a acestei specii în decursul mai multor ani. Am adus exemplare din Elveția, Germania și Suedia pentru a evita consagvinizarea exemplarelor”, mai spune reprezentantul parcului.

Specialiştii atrag atenţia nemţenilor, în cazul în care se vor întâlni prin pădure cu cele 2 femele şi 3 masculi, să se îndepărteze în linişte.

În cazul braconierilor, aceştia trebuie să ştie că un astfel de exemplar costă 30.000 de euro, despăgubire, plus câţiva ani de închisoare.

Zimbrii din Neamț, eliberați în sălbăticie

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_16711').select();" id="embed_text_16711" />
Ultima oră
23:56 - Cine este Evgheni Muraev, indicat de Marea Britanie drept posibil candidat al Rusiei pentru o schimbare de regim în Ucraina. Moscova, acuzată că vrea să instaleze un guvern pro-rus la Kiev
23:25 - Amenințare falsă cu bombă într-un restaurant din centrul Ploieștiului. Bărbatul care alertase autoritățile a fost dus la sediul poliției
23:09 - Trei bărbați arestați după ce au intrat în casa unor dame de companie și au sustras bani și bunuri
22:44 - Peste 3.800 de medici de familie au încheiat contracte pentru testarea COVID-19. Alexandru Rafila: Testarea la medicul de familie, soluția pentru accesul facil al bolnavilor la diagnostic rapid, evaluare și monitorizare
22:17 - Ion Țiriac ar avea de 10 ori mai mulți urmași decât se știa: „Am trei copii oficiali și 30 neoficiali” (GALERIE FOTO)
21:46 - Varianta Omicron ar putea anunța într-adevăr sfârșitul pandemiei, spune directorul OMS pentru Europa: „Acest virus a surprins de mai multe ori, deci trebuie să fim foarte atenți”
21:12 - Nicușor Dan: Ar fi ieșit duminică la lucru mult mai mulți șoferi și vatmani dacă n-ar fi fost intimidați de sindicat / Condamn inconștiența și tupeul sindicalistului PSD Vasile Petrariu, precum și iresponsabilitatea Gabrielei Firea
20:51 - Armen Sarkissian demisionează de la președinția Armeniei. Președintele țării, spune el, nu are prerogativele necesare pentru a influența politica în vremuri de criză
20:28 - O femeie a murit într-un accident violent pe E58. Mașina în care se afla a intrat pe contrasens într-o curbă periculoasă și a lovit un alt autoturism (FOTO)
20:06 - La ce oră se joacă și cine transmite la TV meciul Simona Halep – Alize Cornet din optimile de finală de la Australian Open 2022