Premiul Nobel pentru economie a fost acordat cercetătorului francez Jean Tirole

Premiul Nobel pentru economie a fost acordat cercetătorului francez Jean Tirole
Foto: videotheque.cnrs.fr

Jean Tirole, profesor la Universitatea din Toulouse este laureatul din acest an al premiului Nobel pentru economie. Distincția i-a fost acordată cercetătorului francez pentru „pentru analiza puterii pe piaţă şi a reglementării pieţelor”, potrivit comunicatului Academiei Regale de Ştiinţe din Suedia, informează Reuters.

Activitatea lui Jean Tirole se concentrează mai ales pe modul în care trebuie înţelese şi reglementate industriile în care operează doar câteva companii puternice. Tirole a cercetaat situațiile în care, în absența unor reglementări, piețele dominate de un număr mic de companii importante au provocat efecte sociale nedorite, cum ar fi preţuri mai mari decât cele justificate de costuri.

Pornind de la ideea că reglementarea unei industrii trebuie adaptată la specificul fiecărei piețe, laureatul premiului Nobel pentru economie a scris mai multe cărţi şi articole în care a prezentat un cadru general ce trebuie urmat pentru a implementa astfel de politici adaptate.

Născut în 1953, în Troyes, Franţa, Jean Tirole şi-a luat doctoratul în cadrul Institutului de Tehnologie din Massachusetts din Statele Unite, în 1981.  În prezent, Tirole este director al Institutului de Economie Industrială în cadrul Universităţii din Toulouse.

Este prima oară din 2009 până în prezent când premiul Nobel pentru economie se acordă unei singure persoane.