Președintele Klaus Iohannis: Economia și-a revenit, dar nu vrem să strangulăm această revenire. Vrem să încurajăm economia să crească mai mult și mai repede

Președintele Klaus Iohannis: Economia și-a revenit, dar nu vrem să strangulăm această revenire. Vrem să încurajăm economia să crească mai mult și mai repede

Președintele Klaus Iohannis a precizat joi că economia României și-a revenit, după blocajul impus în contextul pandemiei de coronavirus, cu toate acestea șeful statului a declarat că actuala guvernare nu dorește “ștrangularea” acestei reveniri prin obligații fiscale:

“Revenirea în V este o realitate, este demonstrată de toate statisticile și este un lucru extrem de îmbucurător pentru noi. Însă despre ce vorbim aici când avem deficit – economia și-a revenit, dar noi nu vrem să strangulăm această revenire. Dimpotrivă, vrem să încurajăm economia să crească mai mult și mai repede. Exact pentru acest obiectiv a fost tot amânate anumite plăți care trebuiau făcute la bugetul de stat și, pe de altă parte, au fost construite programe de sprijin pentru diferite sectoare.

Deci, în condițiile revenirii economiei, noi totuși am permis firmelor să nu-și plătească acum, repede, toate dările – deci banii la buget nu s-au încasat. Pe de altă parte, este evident că aceste programe, absolut necesare de sprijin în diferitele sectoare ale economiei, se fac cu bani care se cheltuie tot de la buget.

Deci, economia își revine, dar finanțele publice au rămas puțin în urmă și pentru a putea onora toate plățile, salarii, pensii, programe de sprijin în economie, este nevoie de bani și această nevoie de bani a crescut un pic – trebuie să recunoaștem, un pic – deficitul, dar sunt bani bine investiți., a declarat Klaus Iohannis.

Cosmin Marinescu: Economia recuperează progresiv, iar perspectivele sunt unele favorabile

La rândul său, consilierul prezidențial Cosmin Marinescu a declarat joi că economia României evoluează favorabil în contextul pandemiei de coronavirus. Acesta este de părere că, începând de anul viitor am putea asista la o creștere economică robustă, în condițiile în care au existat recuperări pregresive.

„Chiar dacă redresarea economică, de la un trimestru la altul, nu a fost atât de rapidă pe cât ne-am fi dorit – astfel încât să confirme în trimestrul 3 curba aşteptărilor iniţiale, economia recuperează progresiv, iar perspectivele sunt unele favorabile pentru o creştere economică robustă începând cu anul 2021. În condiţiile în care, în trimestrul 4, aportul agriculturii în PIB este mult redus, iar industria va continua să evolueze în teritoriu pozitiv, atunci scăderea PIB din 2020 va putea fi recuperată destul de rapid şi pe măsură ce criza sanitară se va atenua. Dacă estimările actuale se confirmă, fie şi cu o anumită marjă de abatere, putem spune că România a traversat 2020, anul crizei-corona, cu o scădere economică moderată, dar şi cu o deteriorare moderată a soldului bugetar. Un asemenea scenariu conturează, astfel, premisele raţionale de la care pornim în consolidarea economiei şi a finanţelor publice în anii următori”, a scris Marinescu, joi,pe blogul personal.