Prețul gazelor pentru această iarnă atinge un nou record. A sărit de 400 lei/MWh pe Bursa Română de Mărfuri și este pe cale să atingă un nivel astronomic

Prețul gazelor pentru această iarnă atinge un nou record. A sărit de 400 lei/MWh pe Bursa Română de Mărfuri și este pe cale să atingă un nivel astronomic
Foto simbol: Pixabay

Prețul gazelor cu livrare în luna noiembrie și al celor pentru semestru I al anului viitor au sărit de 400 de lei/MWh, pe Bursa Română de Mărfuri (BRM), scrie profit.ro.

Miercuri, s-au tranzacționat 3 GWh cu furnizare în luna noiembrie la un preț mediu ponderat de 403,65 lei/MWh (81,58 euro/MWh). În ziua precedentă, marți, au fost achiziționați 49,5 GWh cu livrare în primul trimestru al anului viitor la un preț de 421,99 lei/MWh (85,28 euro/MWh).

Comparativ, pe cea mai importantă bursă regională, cea austriacă CEGH, prețul gazului cu livrare în noiembrie era cu 2 euro mai redus, de 79,6 euro/MWh, iar cel pentru trimestrul 1 al anului viitor, cu 6 euro mai mic, de 79,1 euro/MWh.

Creșterea din ultimele zile poate fi explicată prin panica din rândul furnizorilor, urmare a deficitului de gaze naturale care se prefigurează în acest moment pentru iarna următoare, susține președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliță.

Acesta susține că deficitul de gaze cu care ne vom confrunta în această iarnă va fi determinat de schimbarea fluxurilor de gaze din Balcani, situație care a adus România dependentă în principal de importul de gaze din Ungaria.

Prognozele pesimiste ale evoluției prețului gazului marfă arată că acesta poate să depășească valoarea astronomică de 550 lei/MWh în următoarele luni.