Preţul grâului a ajuns la minimul ultimilor 10 ani

Preţul grâului a ajuns la minimul ultimilor 10 ani
Foto: ziuaconstanta.ro

Prețul pentru tona de grâu a scăzut cu un sfert față de aceeași perioadă a anului trecut, arată calcule ale ZF, realizate pornind de la date publicate de Ministerul Agriculturii.

Acest lucru pune probleme mai ales fermierilor români, care sunt nevoiţi să plătească şi arenda pe lângă materiile prime agricole, a declarat Laurenţiu Baciu, preşedintele Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România.

Acesta a explicat că mulți dintre fermierii români nu au puterea financiară a investitorilor străini, așa că exploatează suprafeţe mici de teren „închiriate“ de la proprietari, pentru care plătesc o arendă.

„La o cheltuială de 3.000 – 3.200 lei pe hectar, cât e investiţia în materiile prime agricole, o producţie de 5 tone nu îţi ajunge să îţi scoţi cheltuielile, pentru că pe lângă input-uri intră şi arenda care reprezintă între 600 kg şi 1.000 kg de grâu. Astfel, ajungi la o producţie de 4 tone, pentru care preţul ar trebui să fie cel puţin 0,70 de lei kg ca să îţi recuperezi cheltuielile“, a afirmat Laurențiu Baciu.

Ultima oră
09:19 - Românii cumpără apartamente și case la mare. Cât costă locuințele de lux din Mamaia Nord (VIDEO)
08:36 - Cel mai aglomerat weekend pe litoralul românesc. Surprize în topul celor mai căutate stațiuni: „Cererea este mai mare ca oferta” (VIDEO)
00:13 - CDC avertizează: Varianta Delta a coronavirusului este mai contagioasă decât varicela şi poate provoca forme mai grave de boală
00:05 - Italia: Guvernul intenționează să plafoneze prețul la testele pentru COVID-19
23:43 - Paul Stănescu (PSD): Politica durerii în cot este deviza useristă exprimată perfect de Ovidiu Vizante, directorul CFR. Dacă USR-ului i-ar fi păsat de pasagerii blocați în tren, Vizante era acum acasă
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:12 - Alexandru Rafila: Problema noastră majoră – noi avem doar jumătate din numărul cetățenilor vaccinați față de restul țărilor UE. Dacă vor fi îmbolnăviri, ele vor fi în mod evident mai grave (VIDEO)
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme” 
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic