Prețul petrolului atinge cote record, din cauza ofertei scăzute

Prețul petrolului atinge cote record, din cauza ofertei scăzute
Prețul carburanților din România a atins valori record. / Foto: Pixabay.com

Prețul petrolului a atins luni maxime multianuale, transmite Reuters.com. Conform datelor disponibile, contractul aferent țițeiului american din partea West Texas Intermediate (WTI) a rămas neschimbat. La 83,76 de dolari pe baril, de la 85,41 de dolari pe baril, suma cea mai ridicată din octombrie 2014.

De asemenea, contractul pe țițeiul din partea Brent s-a stabilit la 85.99 de dolari pe baril. Contractul a atins un maxim de 86,70 de dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din octombrie 2018.

Ambele valori au crescut cu  aproximativ 20% de la începutul lunii septembrie. Ca referință, în România, nicio benzinărie nu mai vinde carburant sub 6 lei.

După mai bine de un an de scădere a cererii de combustibil, consumul de benzină și este din nou în linie cu mediile pe cinci ani din Statele Unite, cel mai mare consumator de combustibil din lume.

Criza energetică globală, responsabilă pentru creșterea combustibilului

Prețurile petrolului au fost susținute și de îngrijorările legate de penuria de cărbune și gaze din China, India și Europa, ceea ce a determinat trecerea combustibilului la motorină și păcură pentru energie.

În India, producția de țiței a rafinăriilor a crescut în septembrie, față de luna precedentă, au arătat vineri datele guvernamentale, deoarece rafinăriile au sporit producția pentru a satisface creșterea cererii.

De asemenea, în Marea Britanie, cozile pentru achiziționarea de combustibil au la bază ofertă scăzută a companiilor, țara aflându-se, la momentul respectiv, într-o criză a carburanților.

Ultima oră
21:22 - Cum a reușit Rusia să strângă rândurile-n NATO. Mircea Geoană: Frumusețea acestei alianțe e că, în clipa în care apare o provocare, ea are un reflex de a se uni (VIDEO)
21:17 - Câinele încă o așteaptă acasă pe jurnalista mexicană asasinată de mafie. Imaginile induioșătoare au împânzit internetul
21:15 - Mircea Geoană: NATO a făcut un apel și pentru retragerea trupelor rusești din Transnistria, Abhazia și Osetia de Sud, respectiv Crimeea și Donbas. Prezența militară rusească, împotriva voinței țărilor respective (VIDEO)
21:05 - Gabriela Cristea, atacată dur de fani. Internauții au reacționat imediat și îi aduc acuzații grave prezentatoarei de la Mireasă
20:43 - Apple va transforma iPhone-urile în terminale de plată POS. Toate telefoanele cu Apple Pay vor avea funcția (VIDEO)
20:39 - Mircea Geoană: Suntem dispuși să confirmăm o realitate pe care Federația Rusă continuă să o distorsioneze. Scutul antirachetă de la Deveselu e pur defensiv și se referă la riscuri de natură balistică din Orientul Mijlociu (VIDEO)
20:35 - Mircea Geoană (NATO): Vom lua măsuri de vigilență sporită și de prezență militară inclusiv în România / O decizie e în premieră / Românii să aibă încredere în alianță (VIDEO)
20:19 - Pariurile lui Musk pentru Tesla: Mașini care se conduc singure anul acesta și umanoizi care să meargă la muncă în locul nostru (VIDEO)
20:12 - Mircea Geoană: Rusia solicită puțin timp pentru a analiza propunerile NATO. Problemele create de Moscova în jurul Ucrainei trebuie rezolvate prin dialog, nu prin confruntare și conflict (VIDEO)
20:11 - De ce le cerea Andreea Esca bani străinilor de pe stradă: Așa disperată eram