Prețul spot al gazului metan scade masiv în România de câteva zile

Prețul spot al gazului metan scade masiv în România de câteva zile
Foto: Hepta - DPA Images / Stefan Sauer

Noi evoluții suprinzătoare a prețului gazului metan au fost înregistrate pe piața europeană, în ultimele două zile. Nivelul la care este tranzacționat gazul metan la Bursa Română de Mărfuri a ajuns marți, 4 octombrie la 596 de lei/MWh (120 de euro).

De ce a scăzut prețul gazelor pe piețele europene

Prețul spot a scăzut consistent – de la 612 lei/MWh cu o zi în urmă și de la 744 de lei/MWh acum două zile, arată o analiză a portalului e-nergia.ro.

Scăderi masive ale cotațiilor spot s-au întregistrat și în principalele piețe externe. La Viena, prețul de tranzacționare al gazului cu livrare în 5 octombrie a ajuns la doar 112 euro/MWh (cel mai mic preț al zilei a fost de 98 de euro) după mai multe zile de scăderi – 138 de euro cu o zi în urmă, 162 de euro cu două zile în urmă, scrie ziare.com.

Cauza cea mai probabilă a scăderilor accentuate ale cotațiilor este începutul de lună octombrie extrem de cald. Analiștii cred că unii „angrosiști” din sistem au scos la vânzare pe piața „la zi” marfa contractată pentru viitor.

Un alt motiv este legat de posibila relaxare a marilor jucători în condițiile în care rezervoarele țărilor din UE s-au umplut la peste 90%, alimentare făcută în avans pentru iarna care urmează. În aceste condiții, șantajul rusesc cu scăderea dramatică a nivelului de gaz metan livrat pe conductele Nord Stream nu mai produce efecte.

Un alt treilea factor care contribuie la prețurile mici are legătură cu faptul că, la nivelul Europei Occidentale, consumul de gaz natural a scăzut, în general, cu aproximativ 10%.

Urmăriți B1TV.ro și pe