Preţurile la energie continuă să crească în Europa, după ce Rusia a continuat să reducă livrările de gaze

Preţurile la energie continuă să crească în Europa, după ce Rusia a continuat să reducă livrările de gaze

Specialiștii estimează că prețul gazelor va continua să crească în Europa, după ce Gazprom a anunțat că va menține reduse livrările „din motive tehnice”, prin conducta Nord Stream, până la 20% din capacitate.

Prețul gazelor va continua să crească

În replică, cotaţiile de referinţă la gaze naturale au crescut cu până la 14% şi în prezent sunt de 10 ori peste nivelul obişnuit în această perioadă a anului.

Creşterea preţurilor la gaze afectează producţia industrială a Europei, majorează facturile la utilităţi ale gospodăriilor şi duce inflaţia la cel mai ridicat nivel din ultimele decenii.

„Suntem într-o situaţie în care gazul este acum o componentă a politicii externe a Rusiei şi, posibil, o componentă a strategiei sale de război”, a declarat miercuri Klaus Mueller, preşedintele Autorităţii germane de reglementare, Bundesnetzagentur, potrivit Bloomberg.

Cotaţiile futures cu livrare în luna următoare, un indicator de referinţă pentru piaţa europeană, erau în creştere cu 11%, până la 222 de euro pentru un Megawatt oră, în condiţiile în care au crescut pentru a şasea zi consecutiv.

Cotaţiile futures la energie electrică pe piaţa din Germania au crescut şi ele pentru a cincea zi consecutiv, în cazul contractului cu livrare peste un an fiind înregistrat un avans de 2,8%, până la 385 euro pentru un Megawatt oră.

Urmăriți B1TV.ro și pe