Preţurile locuinţelor în principalele oraşe au atins noi minime de la începutul crizei, în luna iulie

Preţurile locuinţelor în principalele oraşe au atins noi minime de la începutul crizei, în luna iulie
Foto: adevarul.es

Prețul mediu al locuințelor scoase la vânzare în București și alte mari orașe din România s-a redus cu 1,2 procente în iulie față de luna anterioară. Aceasta reprezintă cea mai mare scădere înregistrată în 2012, iar față de aceeași perioadă a lui 2011, media este cu 5 procente mai mică. S-a atins, astfel, un nou prag minim de la începutul crizei imobiliare până în prezent, atât la nivel național, cât și în București.

Tensiunile majore din ultima perioadă, amplificate de creșterea cursului valutar au făcut ca interesul populației pentru investiții de amploare să scadă. Nici proprietarii nu au reacționat suficient, în ciudat faptului că pe destul de multe segmente au fost atinse prețuri minime record în iulie. Totuși, ritmul de ieftinire al apartamentelor nu a compensat scăderea apetitului pentru achiziții din partea cumpărătorilor,” a declarat, într-un comunicat, Adrian Erimescu, directorul general al imobiliare.ro, citat de Mediafax.

De exemplu, în București, prețul mediu al locuințelor a atins valoarea medie de 1.125 euro/metru pătrat în iulie, pentru apartamentele noi și vechi, în scădere cu 0,6 procente față de luna iunie. De asemenea, în Capitală apartamentele din București sunt cu 3,2 la sută mai ieftine față de aceeași perioadă a anului trecut. Aceasta este cea mai mică valoare atinsă în București din 2008 încoace.

Și în alte orașe mai – Cluj-Napoca, Constanța, Timișoara și Ploiești – se poate observa o tendință de scădere, atât în cazul apartamentelor noi, cât și a celor vechi.

O evoluție atipică o are, însă, prețul apartamentelor din Brașov. Prețul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vânzare apartamentele scoase la vânzare era în iulie de 869 de euro/ metru pătrat de suprafață utilă, cu 1,9 la sută mai mult decât în luna anterioară. Prețul mediu actual este foarte apropiat de cel înregistrat cu 12 luni în urmă. Față de aceeași perioadă a anului trecut, apartamentele noi sunt mai scumpe cu 7 procente.