Previziuni economice dezastruoase până la mijlocul lui 2021. Specialiștii vorbesc despre şomaj în creştere, scumpiri în lanţ şi un euro de peste 5 lei (VIDEO)

Previziuni economice dezastruoase până la mijlocul lui 2021. Specialiștii vorbesc despre şomaj în creştere, scumpiri în lanţ şi un euro de peste 5 lei (VIDEO)
FOTO: Pixabay.com

Previziuni economice dezastruoase până la mijlocul lui 2021. Experţii ne vorbesc despre şomaj în creştere, despre scumpiri în lanţ şi un euro de 5,15 lei, informează B1 TV. De altfel, moneda europeană a atins un nou maxim istoric, a treia zi la rând, de 4.87 lei. Iar predicţiile sumbre nu se termină aici.

Adrian Negrescu: Statul român are de plătit tot mai mult în contul ratelor la împrumuturile pe care le-a făcut

Experții spun că nu ar fi o surpiză să vedem un euro la 4,9 lei în octombrie, iar în primul trimestru al anului viitor undeva la 5 lei. Totul ar depinde, mai spun ei, de cum vor percepe investitorii situația politică din România pentru că oamenii de afaceri se așteaptă la stabilitate.

Sunt trei motive pentru care leul pierde teren la greu în fața monedei europene acum, spun experăii în economie.

„În primul rând avem acest deficit comercial, adică importăm mai mult decât exportăm. Pe de alta parte, este statul care are de plătit din ce în ce mai mult în contul ratelor la împrumuturile pe care le-a făcut. Avem cifre record din acest punct de vedere. Un lucru important este sentimentul investitorilor din piață, care văd că în economia României dezechilibrele se accentuează”, a explicat analistul financiar Adrian Negrescu.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Asaltul euro în fața leului nu este, însă, singura informație menită să nască îngrijorare în pivința viitorului apropiat.

Specialiștii prevăd o rată a șomajului de 7%

Un sondaj realizat de Asociația CFA România luna trecută și citat de Adevărul arată că experții în economie sunt tot mai pesimiști în privința evoluției economice în România, pe fondul impactului generat de criza coronavirus. Astfel, cea mai mare parte a specialiștilor chestionați luna trecută, și anume 70% dintre ei, anticipează că acest imapct se va resimți puternic până în trimestrul al II lea al anului 2021, adică până în lunile aprilie, mai, iunie ale anului viitor.

Experții prevăd un deficit bugetar de 8,3%, dar și o rată a șomajului de 7%.

„Ei văd că se iau decizii politice care nu au legătură cu fundamentele economice, cum e majorarea pensiilor, a alocațiilor, cum nu se iau măsuri care sa stăvilească aceste probleme economice care se vor acutiza în 2021. Va crește inflația, vor fi mai mulți șomeri, iar creșterea economică se va duce în zona negativă”, a mai explicat Adrian Negrescu.

Specialiștii cred că se impun urgent măsuri de reformă pentru echilibrarea bugeului României.

Mircea Coșea: După alegerile parlamentare vom vedea o politică fiscală diferită

De altfel, profesorul Mircea Coșea a explicat, pentru B1 TV, că majorarea salariilor într-un moment nepotrivit ca acesta nu face decât să amâne problemele pe anii viitori, nicidecum să le rezolve. Economistul a mai declarat că, după alegerile parlamentare din decembrie, „vom avea de-a face cu o politică fiscală diferită”: taxe și impozite ceva mai mari, dar nu cu mult, concedieri în sistemul public, scăderea și mai mult a investițiilor.

La rândul său, economistul Ionuț Dumitru, fost șef al Consiliului Fiscal, a declarat, pentru B1 TV, că în contextul crizei economice generate de epidemia de coronavirus sunt industrii care abia se chinuie să supraviețuiască. În opinia sa și a altor specialiști, recuperarea economiei românești va fi un proces de lungă durată: abia în 2022 vom reuși să fim la nivelul la care eram în 2019.

Ultima oră
14:38 - Ianis Hagi, pe punctul de a deveni cel mai scump jucător român din istorie. Jose Mourinho, gata să plătească o sumă uriașă pentru a-l aduce la AS Roma
14:16 - Surpriză la Pro TV: Cine era Cameleonul de la ”Masked Singer”. Mihaela Rădulescu: ”Toate indiciile duceau la el”
14:07 - Șefa Comisiei Europene vine luni la București pentru a prezenta evaluarea PNRR. Ursula von der Leyen se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu
14:05 - Gabriel Oprea, după trecerea în neființă a lui Ion Dobran, simbol al Armatei Române: A fost un model, ca militar și ca om, care și-a trăit viața după principii înalte. Nu va fi uitat
14:04 - 54 de localități au depășit incidența de 6 la mia de locuitori. Aici magazinele se închid la 18:00; cursurile se desfășoară online, este valabilă carantina de noapte
13:46 - Motivul pentru care Eric Clapton a cântat doar pentru vaccinați. Starul era un antivaccinist convins
13:46 - Numărul paturilor ATI pentru pacienții cu COVID a ajuns la peste 1.200. Doar 23 sunt libere în toată țara
13:33 - Nou bilanț COVID: 145 de decese numai în ultima zi / Încă 7.116 de persoane au fost testate pozitiv. 1.116 de pacienți sunt la Terapie Intensivă / 6 județe și Capitala, în scenariul roșu
13:28 - Marcel Ciolacu: Culmea tupeului! Să susţină vaccinarea obligatorie, când ei – guvernanţii, în frunte cu Iohannis încalcă orice restricţii
13:26 - Conferință CCIR -„Finanțarea verde: Cum asigurăm tranziția către o economie durabilă funcțională?”. Despre instrumentele dezvoltate de UE pentru finanțarea tranziției verzi