Previziunile sumbre ale specialiștilor: Cât va costa benzina la sfârșitul anului

Previziunile sumbre ale specialiștilor: Cât va costa benzina la sfârșitul anului

La sfârşitul anului nu vom mai avea niciun sortiment de benzină mai ieftin de 6,2 lei. Aşa arată previziunile, sumbre ce-i drept, ale specialiştilor. Astfel, în decembrie vom lăsa în benzinării cu 10% mai mulţi bani în condiţiile în care în primele şase luni ale anului preţul combustibililor a crescut deja cu 8 procente. Potrivit Evenimentul Zilei, de vină ar fi cursul valutar, criza economică sau tensiunile din Iran.

Cea mai recentă scumpire a avut loc chiar zilele trecute când o parte din benzinării au crescut cu 9 bani preţul carburanţilor. Şi mai grav este că instabilitatea economică în care ne aflăm ar putea influenţa şi mai mult scumpirea. De aici şi deprecierea leului în special faţă de dolar, lucru care va determina creşterea preţului barilului cu 7 la sută. 

Astfel, acesta poate ajunge la sfârşitul anului la 115 dolari faţă de 105 dolari cât este în prezent, mai ales că specialiştii cred că moneda americană s-ar mai putea întări în perioada următoare cu încă 5%. Însă dacă şi dolarul şi petrolul se vor scumpi atunci românii vor asista la o creştere a preţului benzinei de până la 20 de procente, spun jurnaliştii de la Evenimentul Zilei.

 „Desigur, există şi varianta, ideală, ca bezinarii să considere că lunile trecute evoluţiile cotaţiilor internaţionale ar fi permis ieftiniri mai mari la combustibili, iar creşterile din iulie ale preţului petrolului şi a cursului dolar/leu ar putea fi acoperite fără o scumpire suplimentară a carburanţilor”, a declarat analistul economic Victor Safta.

Deocamdată însă majoritatea specialiştilor cred într-o scumpire de 10% ceea ce ar însemna că cel mai ieftin sortiment de benzină să ajungă  în decembrie la 6,2 lei/litru. În acest moment, cea mai accesibilă benzină costă 5,8lei/litru.