Primul faliment bancar din Europa – Banca Network Investimenti S.p.A

Primul faliment bancar din Europa - Banca Network Investimenti S.p.A
Foto: Business-forum.ro

Banca Network Investimenti S.p.A a fost prima din Europa care a înghețat conturile clienților, după ce a anunțat în iunie, în cadrul unui comunicat, că a intrat într-un proces de lichidare forțată în urma unui decret al Ministerului italian al Economiei și Finanțelor, la propunerea Băncii Centrale a Italiei, scrie Capital.ro.

Network Investimenti S.p.A este considerat în prezent primul faliment bancar de pe continent, după ce toate băncile europene cu probleme au beneficiat fie de sprijin financiar, au fost naționalizate sau preluate de alte instituții financiare mai mari.

Roberto Pincione și Giuseppe Santoni au fost numiți în funcția de lichidatori ai băncii, iar Giancarla Branda, Albina Candian și Luigi Puddu au fost desemnați membri ai Comisiei de Supraveghere, potrivit comunicatului băncii.

Acesta specifică faptul că operațiunile diviziei de investiții vor continua pe baza condițiilor prevăzute de articolul 90, paragraful 3 din Legea Consolidată a băncilor și creditelor din Italia prin care Banca Centrală poate acorda permisiunea, dacă este necesar, de continuare a unor activități, chiar dacă banca se află în proces de lichidare.

Peste 28.000 de clienți ai Băncii Network Investimenti au rămas fără posibilitatea de a depune sau retrage bani și de a face plăți.

„Nu mai pot fi stăpânul banilor mei”, a declarat Maximus, un italian care a vrut să plătească reparația mașinii la service-ul auto, însă a aflat că nu mai are acces la banii săi.

Clienții băncii se întreabă acum ce se va întâmpla cu banii lor. Potrivit comunicatului, vor începe cât de repede se poate procedurile de activare a procesului de rambursare a depozitelor. Acesta va fi efectuat de către Fondul italian De Garantare a Depozitelor Bancare.