Principala alternativă la gazul rusesc, s-ar putea să nu funcționeze din octombrie, așa cum era anunțat. Și România se baza pe gazele lichefiate

Principala alternativă la gazul rusesc, s-ar putea să nu funcționeze din octombrie, așa cum era anunțat. Și România se baza pe gazele lichefiate
Foto: Pixabay

Interconectorul dintre Grecia și Bulgaria, prin care ar urma să fie transportate gaze naturale lichefiate (GNL) inclusiv în România, ar putea să nu înceapă să funcționeze în octombrie, așa cum era anunțat, a avertizat directorul executiv al furnizorului de stat Bulgargaz, Lyudmil Yotsov.

Grecia (alături de Turcia) este principala speranță a statelor sud-est europene, inclusiv a României

Gazele alternative celor rusești sunt în special cele azere, în eventualitatea limitării/stopării livrărilor de către Gazprom prin gazoductul TurkStream, după modelul impus în Nordul Europei, unde tranzitul prin Nord Stream și Yamal s-a redus considerabil – arată Profit.

În sezonul de iarnă, gazul care intră în sistem, pentru acoperirea consumului intern, provine din producția curentă, importuri și extrageri din depozite, care în prezent sunt în proporție de 62,6% pline (20,5 TWh).

Cum, în prezent, producția curentă se situează la un nivel aproape dublu celui al consumului (260 GWh/zi vs 135 GWh/zi), probabil că România va intra în iarnă cu peste 80% depozite pline (peste 26 TWh).

Însă chiar dacă ar avea depozitele pline 100%, România tot ar avea nevoie de importuri, cel puțin în perioade cu vârf de consum, pentru a păstra în parametri funcționali Sistemul Național de Transport (SNT).

Urmăriți B1TV.ro și pe