Proiect al Ministerului de Finanțe: Începând cu 2015, toți românii vor fi nevoiți să își declare averea (VIDEO)

Proiect al Ministerului de Finanțe: Începând cu 2015, toți românii vor fi nevoiți să își declare averea (VIDEO)

Toți românii vor fi nevoiți să-și declare averea de la anul, potrivit unui proiect de ordin publicat pe site-ul ministerului de finanțe. Fiscul vrea să știe ce propietăți au românii, ce valori, bunuri sau.animale de rasă scumpe. Analiștii economici consideră că evazioniștii vor putea fenta chiar si asa legea în continuare!

Fiscul vrea să afle tot ce există în proprietatea românilor, de la case şi maşini, la bijuterii sau animale de rasă scumpe, inclusiv cele de concurs a căror valoare cumulată depăşeşte 15.000 de lei.

Noua declaraţie poate fi, potrivit analiştilor economici, un bun punct de pornire împotriva evazioniştilor, dar doar în anumite condiţii.

Dacă nu este ceva electronic, deci dacă nu este o bază electronică de date cu aceste case, ceea ce nu e greu de obținut, pentru că orice casă în țara asta este înscrisă undeva, există un cadastru, se intabulează, toate casele sunt înscrise undeva, toate mașinile sunt înscrise în mod evident, știm cu toții cumpărăm o mașină, mergem la poliție s-o înscriem, avem număr de înmatriculare. Aceste baze de date există dar nu au fost integrate până acum și nu au fost folosite cum trebuie, deci aici e marea problemă. Dacă în continuare nu vor fi folosite, degeaba oamenii mai dau o declarație, că până stă cineva sa-i controleze fizic trece mult timp”, a afirmat Dragoș Cabat, analist economic.

Potrivit proiectului de ordin, în declaraţia de patrimoniu şi de venituri românii vor trebui să noteze următoarele bunuri mobile şi imobile: Terenuri, clădiri, alte bunuri imobile, mijloace de transport, bijuterii, metale preţioase, obiecte de artă, animale de rasă.

De asemenea, activele financiare precum conturi și depozite bancare, plasamente, polițe de asigurare, cheltuieli, dar și datorii vor fi și ele trecute în declarație.

Nu lipsesc nici veniturile pentru care se aplică regimul de reținere la sursă a impozitului, veniturile care nu sunt impozabile sau veniturile neimpozabile.

Cum declarația cel mai probabil va fi completată și depusă la sediul administrațiilor fiscale, situația ar putea genera un adevărat haos la sediile fiscului.

Există două posibilități, fie ca această declarație să se constituie întrun instrument birocratic îngrozitor, deci ca fiecare om să trebuiască se să ducă acolo să facă o nouă coadă la adm financiare. O a doua posibilitate este ca să fie un instrument, ideal ar fi de pus în formă electronică. Complexitatea documentului i-ar putea transforma în infractori pe românii cinstiți, dar care nu vor ști ce au de făcut”, a declarat amalistul economic.

Statul va putea da amenzi oamenilor cinstiți care din motive absolut obiective nu știu să-și completeze sau nu vor avea cum sau nu vor dori să facă cozile pentru depunerea acestor formulare, iar pe de altă parte cei care ar trebui cu adevărat prinși, cei care fac evaziune fiscală, vor scăpa pentru că nu-i va întreba nimeni de nimic, decât în momentul în care vor supăra pe cineva și atunci li se va scoate dosarul de evaziune fiscală.

Românii, nevoiți să își declare averea începând cu 2015

Embed:

Tags: