Proiect ASF: Șoferii care fac accidente soldate cu victime ar putea plăti cu 40% mai mult pentru RCA

Proiect ASF: Șoferii care fac accidente soldate cu victime ar putea plăti cu 40% mai mult pentru RCA
foto:stiridiaspora

Șoferii care produc accidente cu vătămări corporale sau decese vor plăti cu 40% mai mult pentru asigurarea RCA în anul următor, potrivit unui proiect. În prezent, în astfel de situații, creșterea este de 20%.

Schimbări majore în legislația RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat zilele trecute un proiect care prevede schimbări majore în legislația pentru asigurările auto obligatorii (RCA).

Cea mai importantă schimbare este legată de modul în care se calculează sistemul bonus-malus. Conform proiectului, șoferii care se fac vinovați de producerea accidentelor cu victime vor fi penalizați cu ”patru clase pentru fiecare eveniment soldat cu vătămarea sănătății şi a integrității corporale ori decesul uneia sau mai multor persoane”, potrivit Digi24.

În momentul de față, articolul 32 dinNorma ASF 20/2017prevede că, în cazul existenței unor daune plătite, șoferii sunt penalizați cu două clase de malus (20%) și creșterea aferentă a primei de asigurare pentru fiecare incident pentru care s-a plătit o despăgubire.

Potrivit legislației, fiecare clasă malus presupune creșterea prețului la asigurarea RCA în anul următor în funcție de gravitatea faptelor comise, iar patru clase echivalează cu o creștere a prețului pentru RCA cu 40%.

Cu alte cuvinte, șoferii care produc accidente cu vătămări corporale sau decese vor plăti cu 40% mai mult pentru asigurarea RCA în anul următor.

De asemenea, proiectul lansat de ASF include și alte modificări, însă doar una va mai avea efecte directe asupra șoferilor.

Proiectul propune dezvoltarea unei aplicații electronice pentru completarea formularului de ”constatare amiabilă de accident”, element care ar elimina practic necesitatea de a completa formularul în format tipărit.O astfel de aplicație trebuie însă acceptată de toți asiguratorii de pe piața RCA.

Proiectul ASF este în dezbatere publică până în 5 decembrie.

Cum funcționează sistemul Bonus-Malus pe piața asigurărilor RCA

Sistemul Bonus-Malus este format din categoria de bază B0, 8 clase de bonus şi 8 clase de malus. Clasa B0 este atribuită unui nou asigurat, fără istoric.

Perioada de referinţă este anul calendaristic anterior datei de intrare în vigoare a contractului RCA.

Fiecare clasă bonus aduce o nouă reducere procentuală a tarifului plătit, până la 50%: B1 – 5%, B2 – 10%, B3 – 15%, B4 – 20%, B5 – 25%, B6 – 30%, B7 – 40% și B8 – 50%.

Clasele malus majorează tariful cu până la 80%: M1 – 10%, M2 – 20%, M3 – 30%, M4 – 40%, M5 – 50%, M6 – 60%, M7 – 70%, M8 – 80%.

Reducerea sau majorarea stabilită conform sistemului bonus-malus se aplică tarifelor practicate de către asigurătorul RCA.

Clasa de bonus se păstrează pe perioada anului calendaristic în care se încheie contractul RCA indiferent de perioada asigurată.