Proiect de rectificare bugetară: Creşteri la impozitul pe venit şi taxa pe bunuri. Încasările din accize, revizuite în scădere

Proiect de rectificare bugetară: Creşteri la impozitul pe venit şi taxa pe bunuri. Încasările din accize, revizuite în scădere
Foto: business24.ro

Potrivit proiectului de rectificare bugetară care urmază să fie discutat în ședința de Guvern de pe 23 august, ținta de venituri la bugetul de stat pe acest an va fi diminuată cu peste 2,1 miliarde lei (0,4% din PIB), cu scăderi de încasări estimate din accize şi fonduri de la UE şi creşteri din TVA, impozit pe venit şi taxa pe utilizarea bunurilor, iar prognoza de cheltuieli va fi redusă cu 753 milioane lei.

Fondurile destinate finanţării Programului de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive din spaţiul rural vor fi diminuate cu 100 milioane lei. Aceeasi sumă va fi alocată însă în plus pentru finanţarea cheltuielilor cu drepturile asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav. Iar bani vor merge şi către serviciile publice de salvare acvatică-salvamar şi a posturilor de prim ajutor pe plajele din Constanţa.

În plus, Executivul USL a revizuit în scădere prognoza de încasări din accize, mai precis cu cu 918 milioane lei, vreprezentând 0,2% din PIB,la venituri nefiscale cu 1,8 miliarde lei. Iar scăderea este prognozată şi la contribuţii de asigurări sociale cu aproape 180 milioane lei şi impozit pe profit cu peste 91 milioane lei.

Cheltuielile de personal cresc însă cu 648 milioane lei, în principal ca urmare a majorării salariilor în sistemul bugetar. Bugetul asigurărilor sociale de stat pentru pensii se majorează la venituri cu 155 milioane lei, prin diminuarea subvenţiei la bugetul de stat.

În același proiect se specifică revizuirea în scădere a prognozei de creştere economică pentru acest an, redusă de la 1,5% la 1,2% din PIB.