Proiect în Guvernul României: TVA zero pentru alimentele de bază

Proiect în Guvernul României: TVA zero pentru alimentele de bază
Foto: Guvernul României / Facebook

Guvernul României urmărește să implementeze o măsură economică pentru împiedicarea inflației galopante, aplicată deja în Polonia. Mai precis, executivul are în vedere reducerea TVA-ului la ZERO pentru alimente de bază, informează Antena 3.

Carnea, uleiul, făina, laptele și ouăle ar urma să se numere printre produsele alimentare vizate de proiectul Guvernului. Marea provocare ar urma să fie reprezentată de verdictul Comisiei Europene.

În prezent, cota TVA pentru alimentele de bază în România este de 9%.

În Polonia, guvernanții au decis ca TVA-ul să fie 0% la mâncare și gaze. De asemenea, TVA-ul a fost redus de la 23% la 8%. În plus, au fost stabilite scăderi ale taxelor la încălzire și electricitate.

Guvernele conservatoare din Polonia și Ungaria au intervenit pentru a pondera prețurile

Creșterea accelerată a prețurilor la energie a lovit toată Europa, de anul trecut. Acest aspect a contribuit la creșterea inflației anuale, până la 8,6% în Polonia, la finalul lui 2021, cea mai mare valoare din ultimele două decenii.

„Programul este menit să lase cât mai mulți bani în portofelele polonezilor”, a declarat Mateusz Morawiecki într-o conferință de presă.

De asemenea, măsuri asemănătoare a anunțat și liderul Guvernului de la Budapesta, Viktor Orban.

„Am decis să intervenim asupra prețurilor a șase produse”, a declarat Viktor Orban într-o postare pe Facebook.

Practic, nu vor mai crește prețurile la zahăr, făină de grâu, uleiul de floarea-soarelui, mușchiul de porc, pieptul de pui și lapte, a transmis premierul Orban. Mai precis, liderul executivului maghiar a subliniat că furnizorii cu amănuntul vor trebui să coboare preţurile la produsele alimentare menționate la nivelul din 15 octombrie 2021