Viktor Orban a dat ordin. Prețuri fixe la mai multe alimente de bază, pentru limitarea inflației în Ungaria

Viktor Orban a dat ordin. Prețuri fixe la mai multe alimente de bază, pentru limitarea inflației în Ungaria
Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Jaroslav Nov

Anul 2022 se anunță foarte dificil din punct de vedere al inflației, la nivel mondial, dar Viktor Orban, premierul Ungariei, promite în țara sa măsuri care să ajute cât mai mult populația. Astfel, oficialul maghiar a anunțat miercuri că vor fi stabilite de Guvernul de la Budapesta prețuri fixe pentru o serie de alimente de bază, la nivelul lunii octombrie 2021.

„Am decis să intervenim asupra prețurilor a șase produse”, a declarat Viktor Orban într-o postare pe Facebook.

Practic, nu vor mai crește prețurile la zahăr, făină de grâu, uleiul de floarea-soarelui, mușchiul de porc, pieptul de pui și lapte, a transmis premierul Orban.

Liderul executivului maghiar a subliniat că furnizorii cu amănuntul vor trebui să coboare preţurile la produsele alimentare menționate la nivelul din 15 octombrie 2021, iar până acum nu a menţionat compensări economice din partea Guvernului.

Guvernul Viktor Orban, măsuri ferme și pentru limitarea prețului la benzină

Măsura de ponderarea a prețurilor a fost justificată de către Orban prin creșterea prețurilor la energie. Astfel, produsele alimentare de bază vor putea fi cumpărate la preț redus din 1 februarie 2022.

De asemenea, Ungaria a stabilit deja un preț maxim pentru benzina 98, care nu trebuie să depășească 1,35 euro pentru un litru. În prezent, prețul unui litru de benzină este în statul vecin în medie, 1,33 euro, adică 6,58 RON.

Conform calculelor preliminare ale Guvernului de la Budapesta, inflaţia în Ungaria a fost în 2021 de doar 5,1%, iar în 2020, de 3,3%.

În vârstă de 58 de ani, Viktor Orban este la putere în Ungaria din anul 2010. Pentru alegerile din 2022, are mari șanse să obțină un nou mandat alături de partidul său Fidesz.