Prolemn cere un program național de susținere a instalării de centrale pe peleți, „o oportunitate care nu trebuie ratată”

Prolemn cere un program național de susținere a instalării de centrale pe peleți, „o oportunitate care nu trebuie ratată”
Foto simbol: Pixabay

Asociația Industriei Lemnului – Prolemn îi invită pe guvernanți să demareze cât mai curând un program de susținere a montării de instalații pentru încălzire rezidențială pe biomasă sau peleți, cu beneficii enorme pe plan economic, social și de mediu, se arată într-un comunicat al organizației, care susține că România are o mare oportunitate de a asigura securitatea energetică a cetățenilor, concomitent cu accelerarea decarbonării sectorului energetic, reducerea costurilor și eliminarea combustibililor fosili.

Prolemn cere un program național de susținere a instalării de centrale pe peleți

Prolemn consideră că România nu își utilizează potențialul la nivelul la care ar trebui.

„Deși resursa lemnoasă – o resursă verde și regenerabilă – este disponibilă local pe scară largă în România, iar sectorul industrial are din plin capacitatea de a valorifica această resursă pentru sectorul energetic, lipsa unor politici de sprijinire a instalațiilor rezidențiale sau comunitare întreține sărăcia energetică a unei mari părți a populației. Autoritățile continuă să susțină proiecte pe combustibili fosili, să sprijine SACET-urile pe  cărbune să achiziționeze credite de carbon  irosind  astfel resursele  pentru  investiții sau să promită utopice dezvoltări ale rețelei de gaze naturale sau instalații pe hidrogen, în loc să vadă oportunitățile aflate la îndemână”, se arată în comunicatul Prolemn.

„Potențialul energetic al biomasei lemnoase și agricole în România este mai mare decât potențialul cumulat al resurselor hidroelectrice, eoliene, solare și geotermale, potrivit estimărilor oficiale raportate în PNAER. În mixul energetic al consumului național pentru producerea energiei termice, lemnul de foc și alte tipuri de biomasă ocupă o fracție de 42%, restul fiind împărțit între energie electrică (11%) și combustibili fosili (gaze naturale, cărbuni, GPL etc.)”, se mai arată în același comunicat.

Potrivit Prolemn, 3,5 milioane de gospodării folosesc 12-14 milioane de tone lemn de foc pe an, în sobe tradiționale, cu randamente energetice scăzute.

În plus, în plină criză energetică globală, România produce 600.000 t de peleți, dintre care exportă 400.000 t și consumă 200.000 t.

„De ce nu putem utiliza această producție internă? De ce să nu asigurăm confortul cetățenilor din producție proprie?”, se întreabă cei de la Prolemn.

Despre această situație a vorbit și președintele Prolemn, Cătălin Tobescu, la o zi a porților deschise organizată de compania Star Gate în județul Bistrița-Năsăud.

„Orașe mari din România se încălzesc cu ajutorul unor sisteme centralizate pe bază de cărbune, multe în pragul colapsului datorită costurilor cu certificatele de carbon. Iar în acest timp, România exportă o energie verde foarte valoroasă: dintr-o producție națională de 600.000 de tone de peleți, 400.000 de tone sunt exportate. Considerând costul peleților de 300 de Euro/tonă, un MWh de energie termică din peleți costă maxim 65 de Euro/MWh.  Dacă  luăm în  calcul peleți obținuți  din  biomasă  agricolă,  disponibilă  din belșug  în  România, acest  cost  scade  la jumătate !  Iar resursa  de  lemn  valoroasă rămâne  disponibilă   pentru  industrie,  creând  valoare  adăugată , dezvoltare  și  o  economie  verde , bazată  pe  resurse  regenerabile”, a spus președintele Prolemn.

Organizația atrage atenția că, pentru încălzire, Europa se orientează spre biomasă.

„Europa înțelege că instalațiile pe peleți sau biomasă sunt o modalitate ieftină, eficientă și rapidă de a oferi confort termic populației, utilizând o resursă regenerabilă și neutră din punct de vedere al emisiilor de CO2, disponibilă pe scară largă la nivel local și fără expunere în fața frământărilor geopolitice care amenință securitatea energetică a continentului”, notează Prolemn.

În aceste condiții, multe state de pe continent au programe naționale de susținere pentru montarea de instalații pentru încălzire rezidențială pe biomasă sau peleți, iar suportul oferit poate fi consistent, fiind oferiți în medie 4.000 – 5.000 de euro per proiect, arată datele enplus-pellets.eu.

Suport maxim acordat de state pentru instalarea centralelor pe peleți:

  • Austria – 7.500 de euro (+ ajutor regional)
  • Belgia – 6.000 de euro
  • Germania – 3.000 de euro
  • Italia – 5.000 de euro
  • Letonia – 5.000 de euro (până la 15.000 de euro cu bonificații adiționale)
  • Olanda – 2.500 de euro (+ bonus de putere)
  • Polonia – 4.000 de euro
  • Slovacia – 1.500 de euro
  • Slovenia – 5.000 de euro
  • Regatul Unit – 5.000 de lire sterline
Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`