PSD nu este de acord cu „taxa pe soare”: Vom depune amendamente pentru înlăturarea prevederilor care descurajează investițiile din sector

PSD nu este de acord cu „taxa pe soare”: Vom depune amendamente pentru înlăturarea prevederilor care descurajează investițiile din sector
Foto: Inquam Photos / George Călin

PSD a anunțat, luni, că nu este de acord cu introducerea unei taxe pentru energia auto-produsă din surse regenerabile, o măsură despre care spune că ar avea ca efect descurajarea investițiilor în domeniu.

PSD a anunțat că nu este de acord cu „taxa pe soare”

PSD susține că, chiar dacă s-ar aplica din 2026, măsura ar descuraja investițiile în sector.

„PSD nu este de acord cu introducerea unei taxe pentru energia auto-produsă din surse regenerabile. Chiar dacă s-ar aplica din 2026, o astfel de măsură ar avea ca efect descurajarea investițiilor în acest domeniu, ceea ce contravine obiectivelor României de a dezvolta surse alternative de energie electrică”, se arată în comunicatul transmis luni de PSD.

Social-democrații s-au arătat de părere că, în actualul context economic, statul trebuie să încurajeze gospodăriile și IMM-urile care pot face investiții în sisteme de producție de energie regenerabilă, pentru acoperirea consumului propriu și, eventual, pentru livrarea surplusului în sistemul energetic național.

„Ca atare, atunci când ordonanța de urgență va ajunge în dezbaterea parlamentară, PSD va depune amendamente pentru înlăturarea prevederilor care descurajează investițiile din acest sector și va solicita o dezbatere în regim de urgență, astfel încât modificările să fie aprobate înainte de expirarea termenului  în care trebuie emise normele de aplicare”, se mai arată în același comunicat.

Potrivit PSD, directiva pe care a fost fundamentată ordonanța Guvernului nu are un caracter imperativ în privința taxării prosumatorilor

„PSD subliniază că Directiva Europeană 2018/2021, care a stat la baza Ordonanței de urgență, nu are un caracter imperativ în privința taxării prosumatorilor. Această măsură este lăsată la latitudinea statelor membre, deci nu poate fi invocată ca obligație pentru introducerea unei astfel de reglementări în România. De altfel, proiectul pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Energiei nu conținea noțiunea de taxare a prosumatorilor la Art. 19, alin. (3) – modificarea fiind făcută de această instituție cu puțin timp înainte de introducerea actului normativ în ședința de guvern”, mai spun social-democrații.

Urmăriți B1TV.ro și pe