Punctul de pensie ar urma să crească la 1.785 de lei, de la 1 ianuarie 2023. Proiectul publicat de Ministerul Finanțelor prevede și o serie de ajutoare financiare (DOCUMENT)

Punctul de pensie ar urma să crească la 1.785 de lei, de la 1 ianuarie 2023. Proiectul publicat de Ministerul Finanțelor prevede și o serie de ajutoare financiare (DOCUMENT)
Foto simbol: Pixabay

Punctul de pensie se majorează la 1.785 de lei, de la 1 ianuarie 2023, arată proiectul de ordonanță de urgență care a fost publicat marți pe site-ul Ministerului de Finanțe.

Proiectul de OUG poate fi consultat integral AICI

Nota de fundamentare poate fi consultată integral AICI

Proiect de OUG: Punctul de pensie crește la 1.758 de lei, de la 1 ianuarie 2023

Proiectul prevede că punctul de pensie va fi majorat „cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică. Majorarea şi data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat”

Totodată, prin proiectul de OUG se propune acordarea unui ajutor financiar pensionarilor sistemului public de pensii, pensionarilor din sistemul pensiilor militare de stat şi beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 3.000 de lei.

Ajutorul va fi de 1.000 de lei pentru cei cu venituri lunare de până la 1.500 de lei, inclusiv, de 800 de lei pentru cei cu venituri lunare cuprinse între 1.501 lei și 2.000 de lei, inclusiv, respectiv de 600 de lei pentru cei cu venituri lunare între 2.001 lei și 3.000 de lei, inclusiv. Acesta ar urma să fie plătit în două tranșe, mai precis în ianuarie 2023 și în octombrie 2023.

„De asemenea, se reglementează că pensiile militare de stat se indexează cu un procent cuprins între 12,5% – 1%, în funcție de data stabilirii dreptului la pensie, pentru acoperirea ratei medii anuale a inflaţiei”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Nu în ultimul rând, proiectul de OUG are în vedere acordarea unei indemnizații compensatorii pentru persoanele cu dizabilități.

„În privința celei de-a 13-a indemnizații pentru persoanele cu dizabilități, prin proiectul de ordonanță de urgență se propune acordarea acesteia sub forma unei indemnizații compensatorii acordată atât persoanei adulte, cât și pentru copii”, se mai arată în document.

Urmăriți B1TV.ro și pe