Raiffeisen Bank a fost jefuită în septembrie 2016, dar informația s-a aflat abia acum: Ce sumă a fost sustrasă din bancomate 

Raiffeisen Bank a fost jefuită în septembrie 2016, dar informația s-a aflat abia acum: Ce sumă a fost sustrasă din bancomate 

Raiffeisen Bank a fost jefuită în septembrie 2016, 860.000 de euro fiind sustrași din mai multe bancomate, iar informația a ajuns în spațiul public abia acum, la mai bine de un an și jumătate de la incident.

Banii au fost sustrași, într-o seară, simultan, din 32 de bancomate din Iaşi, Bucureşti, Suceava, Timişoara, Constanţa, Ploieşti, Orăştie şi Crevedia, potrivit Bursa.ro.

„În spatele acestui jaf se află o grupare de crimă organizată, al cărui lider este cel mai probabil în Rusia. Printre membrii grupării se află unii dintre cei mai buni hackeri existenţi în acest moment pe această piaţă neagră a infracţionalităţii. Au cunoştinţe de informatică cu adevărat impresionante şi au reuşit să facă lucruri absolut incredibile doar cu un calculator. Au trimis un mesaj către Raiffeisen Româ­nia al cărui expeditor apărea ca fiind Banca Centrală Europeană. «Emailul conţinea un fişier RTF în ataşament, fişier care exploata o vulnerabilitate a aplicaţiei informatice Microsoft Word şi care avea instalat un program maliţios denumit Cobalt Strike»”, se arată în unul dintre rapoartele interne ale băncii.

Cu ajutorul programului malițios, hackerii au reușit să obțină controlul bancomatelor Raiffeisen Bank, putând astfel să comende aparatelor să emită banii.

Procurorii DIICOT Iași au deschis un dosar penal în acest caz.