Şoferii plătesc o avere pe poliţele RCA după noile scumpiri. Care sunt cei șapte asiguratori autorizați de ASF

Şoferii plătesc o avere pe poliţele RCA după noile scumpiri. Care sunt cei șapte asiguratori autorizați de ASF

Prețurile asigurărilor RCA plătite de persoanele fizice sau firmele din România au crescut în medie cu 81% în primele șase luni din acest an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, prima medie anualizată fiind de 1.154 de lei, conform Autorității de Supraveghere Financiara (ASF).

Daunele plătite de asiguratori pentru persoane fizice au fost mai mari comparativ cu cele plătite pentru persoane juridice dar și comparate cu bilanțul anului anterior, susține raportul citat.

Asigurătorii au plătit despăgubiri de peste 1,55 miliarde de lei în primele șase luni

Astfel, dauna medie pentru vătămări corporale în semestrul I a scăzut comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent cu aproximativ 56%, iar cea pentru daune materiale a crescut cu circa 5%.

La finalul primului semestru al anului 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, nivelul daunei medii a crescut cu 5%, în timp ce prima medie RCA a crescut cu 81%.

Media RCA la persoane fizice, aproape dublă

La persoane fizice, conform ASF, prima medie anualizată s-a ridicat la nivelul de 904 lei în primele șase luni din acest an, de la 496 de lei în perioada similară din 2021.

În privința prețurilor, pe ansamblul întregii piețe, la 30 iunie, prima medie RCA anualizată s-a situat în jurul valorii de 1.154 lei, în creștere cu 81% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior.

Primii trei asigurători dețin aproximativ 71% din piață

Numărul de asiguratori de RCA autorizați ASF s-a redus de la nouă la șapte în urma retragerii autorizației pentru City Insurance, și, ulterior, a ieșirii de pe piața amintită a companiei Uniqa Asigurări.

Euroins deține cotă de piață de 31,81%, urmată de Groupama (20,64%) și Allianz (18,64%).

Astfel, la finele lunii iunie, pe piața asigurărilor își desfășurau activitatea șapte asigurători autorizați de ASF pentru activități de asigurare RCA: Allianz-Ţiriac Asigurări, Asirom VIG, Euroins, Generali, Grawe, Groupama și Omniasig VIG, conform Hotnews.ro.

Primul semestru 2022: peste 4,2 milioane de polițe RCA

Veniturile din primele de asigurare subscrise pentru asigurările RCA în primele șase luni ale anului 2022 a atins valoarea de aproximativ 4,25 miliarde lei.

Se înregistrează astfel o creștere cu aproape 89% față de perioada similară din 2021.

Numărul de contracte RCA încheiate până la 30 iunie a fost de 3,68 milioane contracte,  cu 5% mai mult față de aceeași perioadă a anului anterior.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:13 - Doi pietoni au fost loviți mortal de o mașină, în Argeș. Șoferul, un bărbat de 83 de ani, acroșase înainte și un biciclist, dar a părăsit locul accidentului
22:58 - Argentina a învins Mexicul și a obținut o primă victorie la Cupa Mondială din Qatar! „Pumele” s-au descătușat după golul lui Leo Messi
22:35 - Gheorghe Ialomițianu: Există presiuni și la nivel guvernamental, și la nivelul ministerelor pentru a se merge pe importuri. Se dau comisioane și la importul de cărbune (VIDEO)
22:12 - Elon Musk: Sunt în regulă cu faptul că Trump nu postează. Important este că Twitter a corectat greșeala gravă de a-i suspenda contul
21:47 - FIFA, procedură împotriva Serbiei după meciul cu Brazilia de la Cupa Mondială. Fotbaliștii sârbi au afișat un steag cu Kosovo făcând parte din țara lor
21:21 - Președinta Katalin Novak, cel mai înalt oficial al Ungariei care vizitează Ucraina după începutul războiului. Ea spune că Budapesta are „150.000 de motive” să sprijine Kievul
20:53 - Rusia, „profundă șocată” de moartea ministrului de externe din Belarus. Serghei Lavrov și Vladimir Makei ar fi urmat să aibă o întâlnire chiar luni
20:38 - Cel puțin o persoană a murit după alunecarea de teren de pe insula italiană Ischia. Oficialii italieni se contrazic pe bilanțul victimelor (FOTO, VIDEO)
19:56 - Franța, prima echipă calificată matematic în optimile Cupei Mondiale din Qatar. Deținătoarea trofeului a întrerupt o „tradiție” sumbră
19:48 - Cinci persoane rănite după un accident între un microbuz și un autoturism, la ieșirea din Timișoara. Printre victime, o fetiță de 8 ani