Vrei să te PENSIONEZI anticipat în 2018? S-au schimbat regulile! Ce spun avocaţii

Vrei să te PENSIONEZI anticipat în 2018? S-au schimbat regulile! Ce spun avocaţii

Legislația pensiilor de stat de la noi stabilește existența a două categorii de pensii anticipate: pensia anticipată și pensia anticipată parțială. Diferența esențială dintre ele are legătură cu vechimea în muncă necesară pentru a le obține, explică site-ul Advocat.net.

Pensia anticipată poate fi obținută, conform Legii pensiilor de stat, cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, însă numai dacă este realizat un stagiu de cotizare cu minimum opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare.
În cazul
pensiei anticipate parțiale, aceasta se poate obține tot cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, însă este necesară doar realizarea stagiului complet de cotizare (se încadrează și cei care depășesc stagiul complet cu până la opt ani).

Concret, pentru pensia anticipată este nevoie de o vechime în muncă mai maredecât pentru pensia anticipată parțială. Totuși, cuantumul pensiei anticipate parțiale este mai mic, pentru că se aplică anumite penalizări.

Vârsta-standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și de 63 de ani pentru femei. Stagiul minim de cotizare (adică vechimea în muncă recunoscută legal) este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, ambele indeferent de sex.

Atingerea acestor vârste și stagii de cotizare este făcută treptat, prin eșalonarea prevăzută de Legea pensiilor. Dacă pentru bărbați deja s-a ajuns la cele trei limite de câțiva ani, pentru femei s-a ajuns momentan doar la limita stagiului minim de cotizare, iar la limita stagiului complet de cotizare și a vârstei standard de pensionare se va ajunge abia în anul 2030.

În cazul bărbaților, de exemplu,pensia anticipată se obține în 2018 cu o vechime minimă de 43 de ani, iar pensia anticipată parțială – cu o vechime minimă de 35 de ani.

Pentru ambele categorii de pensii, la stabilirea stagiului de cotizare nu se iau în calcul anii de studii superioare sau perioada de serviciu militar. În plus,nu se aplică nicio altă reducere a vârstei-standard de pensionare în afară de cea de cinci ani.

Cuantumul pensiei anticipate se stabilește în aceleași condiții în care se stabilește cel al pensiei pentru limită de vârstă”, scrie în legea amintită.

La momentul îndeplinirii condițiilor de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă automat în pensie pentru limită de vârstă și, potrivit legii, „se recalculează prin adăugarea perioadelor asimilate și a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate”.

Tags: