Regulile privind bonusurile bancherilor, înăsprite de Uniunea Europeană

Regulile privind bonusurile bancherilor, înăsprite de Uniunea Europeană
Foto: city-connect.org

Autoritatea europeană de reglementare în sistemul bancar a interzis acordarea unor indemnizaţii speciale pentru angajaţii băncilor, după ce a constatat că acestea încalcă directivele UE privind limitarea bonusurilor bancherilor, informează Bloomberg.

Un nou raport al Autorităţii Bancare Europene (EBA) ce a fost publicat miercuri arată că 39 de bănci din Uniunea Europeană au găsit o nouă modalitate pentru a suplimenta veniturile bancherilor, după introducerea, în 2013, a regulilor care limitează bonusurile în sistem la cel mult două salarii de bază, oferind o serie de indemnizaţii pe baza vechimii sau a valorii de piaţă.

Băncile au clasificat aceste remuneraţii acordate în afara salariului de bază drept „indemnizaţii fixe”, însă raportul EBA arată că ele sunt, de fapt, „plăţi discreţionare temporare” folosite pentru suplimentarea veniturilor angajaţilor, în contravenţie cu regulile UE.

Printre băncile care acordă astfel de indemnizaţii se numără HSBC, cea mai mare bancă europeană în funcţie de capitalizare, RBS, Lloyds şi Barclays.

„Instituţiile care acordă acest tip de indemnizaţii discreţionare trebuie să le recatalogheze drept plăţi variabile şi să îşi modifice politicile în privinţa remunerării angajaţilor pentru a se conforma regulilor UE”, se arată în raport.

Autorităţile de reglementare din statele UE au termen până la sfârșitul anului pentru a se asigura că băncile îndeplinesc cerinţele privind bonusurile acordate bancherilor.