Republica Moldova ar putea să rămână parțial fără curent, după ce Ucraina a anunțat că va tăia gazele rusești care aprovizionează centrala din Transnistria

Republica Moldova ar putea să rămână parțial fără curent, după ce Ucraina a anunțat că va tăia gazele rusești care aprovizionează centrala din Transnistria
Foto: pixabay

Propunând un plan în 10 puncte pentru ca Ucraina să-și protejeze securitatea energetică distrusă de război, joi, Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a avertizat, de asemenea, cu privire la problemele legate de aprovizionarea cu energie electrică a Republicii Moldova vecine, după ce Ucraina nu mai permite tranzitul gazului rusesc la sfârșitul anului 2024.

Securitatea energetică a Republicii Moldova ar putea fi în pericol

Cea mai mare parte a energiei electrice a Republicii Moldova provine de la o centrală pe gaz din regiunea separatistă Transnistria, care este susținută de Rusia.

Producând aproximativ două treimi din energia electrică a țării, centrala Moldavskaya GRES este alimentată în mare parte cu gaz rusesc importat prin Ucraina.

Însă luna trecută, Ucraina și-a anunțat intenția de a întrerupe la sfârșitul acestui an un acord semnat în 2019 care permite Rusiei să pompeze gaze pe teritoriul său.

Cu robinetele închise, atât aprovizionarea cu gaze a centralei, cât și securitatea electrică a Moldovei vor fi supuse unei „incertitudini semnificative”, a spus AIE.

Drept urmare, agenția a îndemnat țara să își asigure aprovizionarea prin întărirea legăturilor energetice cu vecinii săi europeni, „cu beneficii pentru întreaga regiune”.

Înființată în cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică în urma crizei petrolului din 1973, AIE se autoproclamă „cea mai mare autoritate energetică a lumii”.
Deși nu este membru cu drepturi depline, Ucraina s-a alăturat agenției ca țară asociată în iulie 2022.

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a anunțat în vară o reducere a tarifului reglementat aplicat de operatorul sistemului energetic național, Transelectrica, pentru toate tranzacțiile de import, export și tranzit de energie electrică programate cu Republica Moldova și Ucraina.

Începând din septembrie 2022, tariful reglementat pentru schimburile de energie cu aceste țări a fost majorat considerabil, de la 0,6 la 1,2 euro/MWh plus TVA, și ulterior la 3 euro/MWh plus TVA. Creșterea schimburilor de energie electrică cu Republica Moldova și Ucraina s-a intensificat după ce aceste sisteme energetice s-au sincronizat cu rețeaua interconectată a Europei continentale în martie 2022, la scurt timp după debutul agresiunii militare rusești, conform profit.ro. 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:06 - Ce salariu are un român care lucrează într-un depozit în Germania. Ofertele de muncă din străinătate, tot mai multe, doritori prea puțini
23:03 - Lucian Romașcanu: „Spălătoria NATO” nu funcționează în integralitate, pentru că nu ne șterge și nouă memoria. Geoană a fost pe iahturi cu interlopi și hahalere (VIDEO)
22:38 - Marian Daragiu, despre propunerile partidelor de la putere pentru diaspora: Măsurile acestea trebuie, în primul rând, repercutate asupra familiilor rămase acasă (VIDEO)
22:30 - Pescobar vrea să își deschidă restaurant în Dubai. Cine îl ajută să își îndeplinească dorința
22:18 - Marcel Ciolacu, întrebat despre deficit: Nu este o nenorocire, mai ales că 84% sunt bani puși în investiții; 2025-2026 e cea mai mare provocare în ceea ce privește investițiile pentru România (VIDEO)
22:12 - „E un mediu plăcut, în care vii cu drag”. În ce afacere a investit Ionuț 10.000 de euro
22:01 - Câți bani a plătit o turistă la o cafenea din Paris. Reacția internauților
21:51 - Marcel Ciolacu, de părere că informațiile privind miniterenul de golf de la vila de protocol din Neptun a Președintelui trebuie descretizate: „Vorbim de bani publici și este normal să știm cum s-au cheltuit” (VIDEO)
21:43 - Marcel Ciolacu a dezvăluit care este filmul său preferat, pe care îl recomandă și românilor: „Sunt de modă veche”
21:34 - 11 decese din cauza virusului Marburg în Rwanda. OMS avertizează că există risc de răspândire internațională / În Germania, două persoane aflate în izolare au fost testate negativ