Reuters: cresc preţurile la gaze, cresc şi temerile de inflație

Reuters: cresc preţurile la gaze, cresc şi temerile de inflație
Foto simbol: Pixabay

Europa se pregătește acum pentru o nouă creștere a prețurilor – implicit majorarea ratelor dobânzilor – ceea ce determină scumpirea creditelor și încetinirea nivelului economic, conform unei analize Reuters.
Crește îngrijorarea că băncile centrale vor creşte mai agresiv valoarea ratelor ceea ce afectează investitorii.

Prețul gazelor a crescut cu aproape 40% în august și cu aproape 300% în acest an

Săptămâna în curs a început cu o prognoză a băncii americane Citi, potrivit căreia inflația din Marea Britanie va exploda până în ianuarie, ajungând la 18,6%, un maxim al ultimei jumătăți de secol, predicție care a dominat marți primele pagini ale ziarelor britanice; acest lucru a avut loc concominent cu creșterea explozivă a prețurilor la gazele naturale, în condițiile în care Rusia pune noi presiuni asupra exporturilor iar europeni caută să se aprovizioneze şi să îşi asigure stocurile necesare înainte de iarnă.

Cheia este energia, energia, energia, energia. Există o criză energetică, să fim sinceri în această privință, prețurile la electricitate sunt de 10 ori mai mari decât nivelurile de dinainte de COVID, acesta este un șoc pentru sistem”, a declarat, pentru Reuters, Thomas Costerg, economist la Pictet Wealth Management care a adăugat că „SUA și Europa sunt pe drumuri diferite. Știam cu toții că vulnerabilitatea Europei este energia externă și acum plătesc prețul pentru asta”.
La rândul său, Monica Defend, șefa Institutului Amundi, preconizează o scădere a euro la 0,96 dolari până în decembrie, din cauza economiei slabe a Europei.

Ținerea sub control a inflației

Analiștii așteaptă ca băncile centrale să continue majorarea ratelor dobânzilor, probabil până anul viitor ceea ce va determina creșterea continuă a ratelor pentru creditele bancare.

Inflația, susţine analiza amintită, va crește iar cauzele variază, de la o secetă europeană, la criza gazelor și la constrângerile de aprovizionare din China, provocate de pandemie.

 „Se aștepta ca inflația în Europa să crească în trimestrul al patrulea, dar amploarea creșterii cu care ne confruntăm acum este un eveniment nou, din cauza noii creșteri a prețurilor la gaze”, a avertizat Holger Schmieding, economist șef la Berenberg; „acesta este un nou șoc care nu a fost prevăzut în urmă cu câteva săptămâni”, a adăugat specialistul pentru publicaţia citată.

Urmăriți B1TV.ro și pe